Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, hipertansiyon ve ölümcül kalp damar hastalıklarına yol açan aşırı tuz kullanımının önlenmesi için tuz paketlerinin üzerine, sigarada olduğu gibi uyarıcı yazı yazılmasını önerdi.

Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, tuzun toplumda en çok kullanılan maddelerden biri olduğunu ifade etti. Tuzun, içilen sudan başlayarak, tüketilen meyve ve sebzelere kadar tüm gıdalarda mevcut olduğunu aktaran Selçuk, vücudun ihtiyacı olan tuzun yiyeceklerden temin edilebileceğini dile getirdi.

Selçuk, Avrupa'da tuz tüketiminin günlük 10 gram dolaylarında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalarda ortalama, Amerika'da tuz kullanımı günlük 9 gram dolaylarında. Türkiye'de ise 18 gram olarak tespit edildi. Amerika'ya göre neredeyse iki kat daha fazla tuz tüketiyoruz. Tuz tüketimi arttıkça bazı hastalıkların da görülme ihtimalleri artıyor. Özelikle tuz tüketimi fazla olan insanlarda ve toplumlarda hipertansiyon dediğimiz, tansiyon yüksekliği yaygın olarak görülüyor. Ülkemizde yapılan çalışmada; hipertansiyon oranı yaklaşık üç kişide bir olarak görülüyor. Yani toplumumuzdaki erişkin insanların yüzde 33'ünde hipertansiyon hastalığı var. Kan basıncının yüksekliği beraberinde kalp hastalıklarını ve böbrek hastalıklarını getiriyor; kalp yetmezliğine, kalp krizine veya böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. Beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması yaparak, felce veya ölüme neden olabiliyor.

Tuz deyip geçmemek lazım... Tuz, bu söylediğimiz hastalıkların ana kaynağı... Dolayısıyla tuz tüketimini eğer yüksek seviyelerde devam ettirirsek, özellikle hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi ciddi ölümcül hastalıklar yüksek oranlarda görülür. Nitekim bizim ülkemiz de ve dünyada hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları nedenli ölümler ilk üç sıra içerisinde yer almaktadır."

DÜZENLEME AMERİKA'DA KULLANILMIŞ VE BAŞARILI OLMUŞ

Türkiye'de dünya ortalamalarının üzerinde olan tuz kullanımını azaltmak için tuz paketlerine 'tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun' şeklinde uyarılar yazılması, ekmekte tuzun azaltılması, yemek masalarından tuzun kaldırılması, halkı tuz ve sağlık konusunda bilgilendirici kısa televizyon programlarının yapılması çok yararlı olur" diyen Selçuk, "Böylece tuz tüketimi Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de düşer" şeklinde konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, şöyle devam etti:

"Tüketim, 1970-1990 aralığında Amerika'da yüksek iken, halkı biliçlendirerek ve uygun tedbirleri alarak, miktarı ortalama günlük 9 grama kadar düşürmüşler. Tuz tüketimi azaldıkça hipertansiyon görülme oranlarıda yüzde 16 gibi önemli oranda azalmış. Beraberinde kalp hastalıkları, beyin felci ve beyin kanaması gibi ciddi ölümcül problemlerde azalmış. İnsanlara şunu vurgulamak lazım; tuzu ne kadar fazla kullanırsanız sağlığınız o kadar kötüye gider. Günde 5-6 gramı geçmeyecek şekilde tüketiniz."