Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Müge Güler Özden, ultraviyole ışınlarından korunmada en etkili yöntemin güneş koruyucu kremlerin kullanılması olduğunu söyledi.
Ultraviyole ışınlardan korunmak için vatandaşlara önerilerde bulunan Doç. Dr. Müge Güler Özden, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Güneşten koruyucu kıyafetler
Kıyafetlerde en önemli güneşten koruyucu faktörlerin dokuma sıkılığı ve kumaş cinsi olduğunu ifade eden Özden, “Naylon, polyester gibi sentetik giysiler ultraviyole ışınları pamuklu giysilerden daha az geçirirler. Likra, gergin olmadığı zaman ultraviyoleden yüzde 100 koruyucu özelliğe sahiptir. Kumaşların ıslatılması güneşten koruyucu özelliklerinin azalmasına neden olur. Ayrıca kumaşın rengi de koruma özelliğini arttıran bir diğer özelliktir. Koyu renkler daha iyi koruyucudurlar. Şapka ve gözlük kullanımı da baş-boyun bölgesinin korunmasında önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ultraviyole hasarından korunmak üzere; her gün en az 15 güneş koruma faktörüne sahip güneş koruyucular kullanılması, güneş koruyucuların dışarı çıkılmadan 15-30 dakika önce sürülmesi ve 2 saatte bir tekrarlanması, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, güneş altında geçirilecek süre uzun ise, geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu tişört ve pantolonlardan oluşan koruyucu kıyafetler giyilmesi önerilmektedir” dedi.