ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, "Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın" uyarısında bulundu.
Kavurucu sıcakların imdadına klimalar yetişirken, İzmir’deki ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya klimaların sağlığa etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Burun tıkanıklığına doğal formül
Havanın burun içerisinde dönerek geçtiğini belirten Dr. Özkaya, "Özellikle burun eğriliği olan hastalarda hava burnun içerisini kurutuyor. Bu bölgede kabuklanmalar görülüyor. Bu durumda daha şiddetli burun tıkanıklığı şikayetleri görülüyor. Burun kuruluğu yaşayan hastalara deniz suyu ile burunlarını yıkamalarını öneriyoruz. Deniz suyu yerine, bir bardak suya bir yemek kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karbonat koyup, bu karışımı burunlarına çekebilirler. Burun kuruluğu yaşayan herkes bunu yapabilir. Bu uygulamanın hiçbir zararı veya yan etkisi yoktur" dedi.
Mucizevi organ
Klimaların havadaki nemi kuruttuğuna dikkat çeken Dr. Özkaya, "Burun vücudumuzda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Burun dışarıdan soluduğumuz artı 55, eksi 5 derece arasındaki havayı artı 36.5 dereceye indirir, nemlendirir ve temizler. Burunun görevi budur. Eğer sürekli kuru bir havaya maruz kalırsanız, burun nemlendirme özelliğinin kaybedecektir. Nemlendirmek için burun içerindeki konka isimli etler şişecektir. Bu durum da burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir. Başta bir ağırlık hissi oluşabilir. Sürekli klima altında uyuyan, burun tıkanıklığı olan kişilerde, ağız kuruluğu, yanmalar, faranjit gibi rahatsızlıklar görülebilir. İçerisini düzenli olarak havalandırmak lazım. Klimaların lejyonella hastalığından korunmak için düzenli olarak temizlenmesi lazım" diye konuştu.