Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, ramazan ayında yeme düzeninin değişmesiyle birlikte sağlıklı bir ramazan geçirmek için sahura kalmanın büyük önem taşıdığını söyledi.

Depolama işleminin kiloları da beraberinde getirdiğini bunun için altın kural olarak sahura kalkmanını son derece önemli olduğunun altını çizen Çapaş, şunları kaydetti:

"Sahura kalkmak açlık süresini kısaltır, kan şekerini dengeler, mideyi rahatlatır. Sahur günün ilk öğünüdür. Bu nedenle uykunuza yenilmeyin, mutlaka kalkıp sahurunuzu yapın. Sahurda özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde oruç tutulan saatlerde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlar. Sahurda tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sahur menülerinizi kahvaltı menülerine benzer şekilde hazırlayın. Sahur için uyanıldığında biraz ılık üzerine biraz daha soğuk su içip sindirim sisteminizi harekete geçirin."

Çapaş, sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto ve meyvenin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Yumurtanın hem besleyici değeri yüksektir hem de tok tutar. Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılar hem de tok tutma özelliği yüksektir. Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer almaktadır. Sahurda yenilen sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali, kiraz, kayısı gibi meyveler, çorba ve kompostolar kişinin su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır. Sahurda yenilen yiyeceklerin yanı sıra kişinin yemek için kendine ayırdığı süre de oldukça önemlidir. Sahura az vakit ayırmak, çok hızlı yemek yemek, beyne tokluk sinyali iletilmesine engel olur, bu nedenle kişi hızlı yemek yediğinde kendini aç hisseder" şeklinde konuştu.