Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sağra, astımın doğru tedavi ile kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Astımın dış ortamda veya çevrede bulunan çeşitli alerjenler, sigara dumanı, üzüntü, stres, soğuk algınlığı gibi tetikleyici faktörlere karşı bronşların kronik olarak ve ataklar halinde daralması ile seyreden bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sağra, “Astım hastalığı çocuklar ve genç erişkinler arasında daha sık görülen kronik bir hastalıktır. Genellikle tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen çocukların günlük aktivitesinde kısıtlılığa, okulda devamsızlığa ve uyku bozukluğuna yol açabilir. Bu nedenle astım hastalığı olan çocukların aileleri çocuklarının tedavisini aksatmamalı ve yaşadıkları ortamı onun hastalığını tetikleyen faktörleri uzak tutacak şekilde düzenlemelidirler” dedi.
ASTIM BELİRTİLERİ
Özellikle kış mevsiminden bahar mevsimine geçişte çiçekler, ağaç tozları ve polenler nedeniyle astım ataklarında bir artış görüldüğünü, hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astımın en sık görülen belirtilerinden bir kaçı olduğunu kaydeden Sağra, “Normal insanlara göre daha çabuk yorulur ve hareket etme mesafesi kısalır. Nadir görülse öksürük de astım hastalığının belirtileri arasındadır. Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı yoktur. Tedavi görmemiş ya da düzensiz tedavi görmüş hastalarda, zamanla atak sıklığı ve şiddeti artar” uyarısında bulundu.
İŞTE ASTIM ÖNLEMLERİ
Astımlı bir hastanın evinde ve çevresinde alınabilecek bir takım önlemlerle hayatın kolaylaştırılabileceğini, astım ataklarının önüne bir nebze olsun geçmesinin mümkün olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mehmet Sağra, şöyle devam etti: “Astım hastaları sigara içmemeli, içilen ortamlardan da uzak durmalıdır. Özellikle astımlı kişinin tüy bırakan, toz ve küfü çeken halı, kilim, perde, yastık gibi eşyaları evinden uzak tutması gerekmektedir.Evde tüylü hayvan beslenmemeli, varsa dışarıda tutulmalıdır. Sprey, parfüm, sabun gibi güçlü kokulardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Dışarıdaki hava egzoz gazı, araba, fabrika dumanı veya çiçek ve ağaç polenleri ile kirlenmişse pencerelerinizi kapalı tutun. Temiz ve güneşli havalarda ise içerideki havayı temiz ve taze tutmak için pencereleri açın, evinizi iyice havalandırın. Uygulanan tedavinin başarılı olabilmesi için de ilaçlarınızı kullanmayı asla ihmal etmeyin.”