Sağlık Bakanlığı tarafından Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği için alınan 11 adet ambulans göreve başladı. Anahtar teslim töreninde konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Samsun’da bugün hizmete başlayacak 11 ambulansla beraber hizmet veren ambulans sayımız 58’e yükseliyor." diyerek vakalara ulaşma konusunda daha hızlı olunacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi önünde düzenlenen törenle anahtarları teslim edilen ambulanslar hizmete girdi. Samsun'da bir ambulans helikopterin de hizmet verdiğini aktaran Şahin, "Samsun’da ambulanslarımızın vakaya yetişme süresi 8-7 dakikadır. Buda sevindirici bir durum. Gelişmiş ülkelerde de bu oran ortalama 10 dakika düzeyindedir. Şehir merkezimizde vakaya müdahale süresi yaklaşık 5 dakika. Ancak kırsalda bu süre biraz daha uzun oluyor. Olabildiğince süratli bir şekilde hastaya ulaşmak sağlık çalışanlarına büyük bir prestij sağlıyor. Hem de hasta ve hasta yakınları tedirgin olmaktan kurtuluyor." dedi. Vali Şahin, ambulans şoförlerini de uyararak, trafik kurallarına uymalarını, ambulanslara yol verme esnasında vatandaşa panik yaşatmamalarını istedi.

"PERSONELİMİZİ SÜREKLİ EĞİTİMDEN GEÇİRİYORUZ"

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal ise 112 acil servis hizmetlerinde çalışan personelin sürekli hizmet içi eğitimden geçirildiğini söyledi. "İlimizde İl Ambulans Servisi Başhekimliği 47 kara ambulansı, 3 kar paletli ambulans, 1 dört sedyeli ambulans, 1 obez yoğun bakım ambulansı, 2 UMKE aracı ve 484 personel ile hizmet verilmektedir .İlimizde A1, A2 ve B1 olmak üzere üç tip istasyon bulunmakta olup il genelinde bulunan 33 istasyon, merkezin yaptığı yönlendirmelere göre hizmet vermektedir. Acil Sağlık Hizmetlerinin sunumunda amaç en kısa sürede hastaya ulaşmak, hastayı uygun ve en yakın hastane ulaştırmaktır." diyen Köksal, "2014 yılında acil sağlık hizmetleri sunumu sırasında 86.860 vakaya müdahale edilmiştir. 2014 yılında kentsel vakalarda vakaya 10 dakikada ulaşma oranı yüzde 92, Kırsal vakalarda vakaya 30 dakikada ulaşma oranı yüzde 89,6dir. 2014 yılı bütün vakaların ortalama ulaşma süresi 8,7 dakikadır." dedi.

Yaklaşık maliyeti 1 milyon 918 bin lira olan 11 yeni ambulans il merkezi ve ilçelerdeki istasyonlarda hizmet verecek.

Törene, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Mehmet Dursun Mehel, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, hastane yöneticileri ve başhekimleri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve sağlık personelleri katıldı.