Bursa Gürsu Şoförler, Nakliyeciler, Minibüscüler, Taksiciler ve Kamyoncular Odası, Mersin'de yaşanan Özgecan katliamından da yola çıkarak üyelerine yönelik uyuşturucu testi ve kursunu zorunlu kıldı. Oda, testi geçemeyenleri şoförlükten men ediyor.

Oda Başkanı Recep Kaya, Büyükşehir Belediyesi'nin zorunlu hale getirdiği ‘şoför yaka kartı’ tanıtım kursunu bugün itibariyle başlattıklarını belirtti. Son yıllarda disiplin altına aldıkları minibüs hatlarına yönelik 13-18 Nisan tarihleri arasında 25 saatlik kurs düzenlediklerini anlatan Kaya, bununla Gürsu ve Doğu Garajı arasında yaklaşık 18 bin yolcu taşıyan üyelerin hizmet kalitesini artırmayı amaçladıklarını anlattı.

UYUŞTURUCU TESTİNDEN GEÇEMEYEN MİNİBÜS KULLANAMAYACAK

Özellikle Mersin’de yaşanan Özgecan cinayetinden yola çıkarak kursu düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Başkan Recep Kaya, şunları söyledi: “Mersin’de yaşanan sapık ruhlu bir adamın hunharca katlettiği Özgecan kızımızın tüm Türkiye’ye yaşattığı bu olay, gerek oda yönetimi, gerekse belediye ulaşımdan sorumlu yöneticileri böyle bir kursun düzenlenmesini sağlamıştır. Üyelerimize ilk kez Bursa’da uyuşturucu testi yapılmasını şart koştuk ve testten olumlu sonuç çıkmayan üyelerimizi de çalıştırmama kararı aldık. Artık her araba kullanan minibüs direksiyonuna geçemeyecek.”

Kursta ilk yardım, yolcu psikolojisi ve yol yardım başta olmak üzere 35 ana başlıkta eğitim verileceğini anlatan Başkan Kaya, kurs sonunda katılımcılara eğitim sertifikası ile yaka tanıtım kartı verileceğini belirterek, “Tanıtım kartı olmayan hiçbir şoför araç kullanamayacak ve kullanırsa 186 TL ceza kesilecek. Araçlarımızın modellerini de yenileyip, ve uydu takibi kamera sistemi ile takip edilecek.” dedi.

TESTTEN GEÇMEYENLERİ AYIKLIYORUZ

Uyuşturucu testini anlaştıkları özel bir hastanede yaptırdıklarını belirten Recep Kaya, “Üyelerimizi hastaneye gönderiyoruz ve hastaneden gelen rapor doğrultusunda eğer olumluysa uyuşturucu testinin sonucu kursa alıyoruz, eğer olumsuzsa kursa dahi sokmayıp şoförlükten men ediliyor. Kendinden şüphe edilenler gitmiyor ve ortaya çıkıyor. Onları da aramızda barındırmıyoruz. İlişiği kesmeye devam ediyoruz. Şu anda çok az seviyede, bir elin parmaklarını geçmeyecek seviyede kursa gitmeyen çıktı. Ama ne kadar olursa olsun aramızda olmasın. Kurs kapsamında uyuşturucu testine 200 şoför gönderdik. Odamıza bağlı 80 minibüs 16 taksi ile birlikte yaklaşık 250 kişi oluyor. Bunların da 200’ü teste girdi. Kalanlarda gidecek. Şu ana kadar bulgularda olumsuz sonuca rastlamadık ama gitmeyenler oldu onları da ayıkladık.” şeklinde bilgi verdi.

Ayrıca Mersin’de ki olaydan sonra minibüsleri canlı online sistemle izlediklerini anlatan Kaya, şunları söyledi: “Biz canlı online sistemi ile izlenebilen kamera sistemi yaptık. Özellikle Özgecan’dan sonra biz artık her mal sahibinin kendi cep telefonundan bile aracının seyir halinde ki pozisyonunu ve şoförle yolcunun durumunu görebilsin. Şu anda duraktaki görevli bir arkadaşın yanı sıra, cep telefonundan dahi izleyebiliyoruz. Biraz da Özgecan olayı bize ders oldu. Aynısının olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Özgecan vahşetinin de uyuşturucu kaynaklı olduğunu belirterek Oda Başkanı Recep Kaya, “Uyuşturucu kullanan bir arkadaş, akli dengesini de kaybediyor ve uyuşturucunun verdiği etkiyle bu hareketleri yaptığına inandık. Bizde bu camiada böyle insanların olabileceğini düşündüğümüz için bu testi uygun bulduk.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR BİZE GÜVENMEYE DEVAM ETSİN

Kursa katılan minibüs şoförü Mehmet Öncel ise, kursun önemine vurgu yaparak, “Bu kurs çok iyi olacak, uyuşturucu kullanmayan ve kullanan herkes belli oluyor. İnşallah bizim aramızda bunlar barınmayacak. Adana ve Mersin’de ki olaylarla karşılaşmayacağız Allah’ın izniyle.” dedi.

Seracaetten Canta ise Mersin’de ki olayın minibüsçüler için bir milat olduğunu belirerek, “Bence minibüs şoförlerinin en güvenilir şoför olduğunu halkımız biliyor. Psikolojisi bozuk bir insanın böyle bir olayı yapması gündem oldu ama ben 25 yıldır minibüsçüyüm bizimle yolculuk yapan bayanları birçok kez gecenin geç saatlerdi evlerine kadar götürdüm. Minübüsçülerle ilgili böyle bir şikayet yaşanmadı, yaşanmazda. Yeni gelen arkadaşlar oluyor, tanımıyoruz. Acaba uyuşturucu kullanıyor mu? Kullanmıyor mu? bilmiyoruz. Zaten Türkiye’de uyuşturucu yaygın durumda şu anda. Onlarda bu testten geçmesi çok faydalı.” şeklinde konuştu.

Mersin’de ki olaydan sonra kendilerine azda olsa bir tereddütle bakıldığını hissettiklerini anlatan Canta, şunları söyledi: “Ben inanıyorum ki vatandaşlarımızın bize güvenleri sarsılmamıştır. Ama özellikle bayanlar yalnız kaldıklarında ister istemez biraz tereddüt elbette ki oluyor. Özellikle Gürsu Toki’de bayan yalnız kaldığında küçükte olsa biraz tereddüt hissediyoruz ama bizimle oldukları için onlarda güven daha ağır basıyor. Bize güveniyorlar ve güvenmeye devam etsinler. Vatandaş minibüsçülere güvensin.”