Diş, besinlerin mekanik sindirimini sağlayan, konuşma ve yüz güzelliği açısından önemli bir organımız, gülerken kendimizin güvende ve rahatta hissetmemizi sağlayan etkenlerden biridir.

Dişleri eksilmiş kişiler, bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır çiğnemede ve ısırmada zorluk çeker. Peki eksik dişlerin tedavisi nasıl oluyor?

Günümüzde iyice yaygınlaşan, adını sıkça duyduğumuz protez dişlerin çeneye monte edilmesini sağlayan, yapay diş kökü olarak tanımlanan ”˜implant' diş tedavisinin en zorlu aşaması ve en maliyetli olan kısmı.

Yurt dışından ithal edilen implantın pahalı olmasından dolayı tedavi olamayan yüzlerce hasta var. İmplantlar gerçek dişi aratmıyor ve gerçek diş kadar sağlıklı ömrü uzun oluyor.

Türkiye'de her yıl 100 milyon euro'luk ithalat yapılıyor olmasından yola çıkarak böyle masraflı bir tedevinin maliyetinin neden yurt dışına ödendiğini düşünen ve bu döngüye dur demek içinTÜBİTAK desteği ile dünya standartlarında implantların üretimine başlayan Doktor Talat Buğur yüzde yüz yerli implantın üretimine İstanbul Çekmeköy'de açtığı fabrikayla başladı.

MALİYET YARI YARIYA

Yurt dışında uzun bir araştırma sürecinden geçtiğini, 30'u aşkın implant fabrikası gezdiğini söyleyen Buğur sözlerine şöyle devam etti.

"Her yıl ülkemizde 200 bin adet implant kullanılıyor. Maliyetinin yüksek oluşu ve sigortanın bu masrafı karşılayamıyor olması insanların ömrünü eksik dişlerle tamamlamasına neden oluyor. Maliyetini düşürerek yüzde yüz Türk sermayeli bir ürün ortaya çıkardık. Bundan sonra Türkiye'nin ismini implant alanında dünyaya duyurmuş olacağız" dedi.

TÜBİTAK destekli kurdukları bu fabrikada yıllık 50 bin implant üretmeyi hedeflediklerini ama 2-3 yıl içinde bunun yüzde 100 artacağını ifade eden Buğur devam etti.

"Türkiye'de küçük bir üretici bulunmasına rağmen pazarın neredeyse yüzde 100'ü ithal implantlardan oluşuyor. Bu konuda 200'ün üzerinde ithalatçı firma var. İthal implantın diş hekimlerine toplam maliyetinin 300, hastaya maliyetininse 800 euro'lar civarında, Amacımız 300 euro'luk maliyeti yarı yarıya düşürmek.

Bu projenin en önemli farklılıklarından birisi elde edilen implantın dizaynı ve yiv yapısı. Bu yiv yapısı implantın kemik içinde tutulmasını daha ilk cerrahide mükemmel bir primer stabilizasyonla sağlanmasıdır. Sistemin içerisinde geliştirilen cerrahi setteki 37 stoperli frez, dünyadaki bir çok sistemde bulunmuyor" dedi.

IMPLANT TEDAVİ SÜRESİ KISALACAK

İmplant , çene kemiği içine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden yapay diş kökü. Çene kemiği içine vidalama yöntemiyle yerleştirilir. Tek veya çoklu diş eksikliklerinde yeterli kemik desteği varsa rahatça uygulanabileceğini söyleyen Buğur devam etti.

"Örneğin boğazından veya o bölgeden ışın almış hastalara uygulayamıyoruz fakat cerrahi açıdan diş çekilmesi uygun olan her hastaya implant uygulayabiliyoruz. İmplantları kemiğe yerleştirip implantın kemik dokularıyla uyum sağlamasından sonra tedavi süresi 2 veya 3 ay sürebiliyor. Bizim TUBİTAK ile çalışmalarımız dahilinde bu süreyi aşağıya indirmeyi hedefliyoruz. İmplantlar titanyumdan üretilir, titanyum sayesinde kemik implantın etrafını iyice sarar vücut titanyumu cok iyi kabul ettiğinden reddetmez." dedi.

Her cerrahi müdahalenin bir risk taşıdığını vurgulayan Buğur, "İmplant operasyonlarında risk olabilir. Genellikle komplikasyonlar nadirdir ve düzeltilebilir. Ama yine de cerrahi operasyonlar oldukları için her zaman bir enfeksiyon riski vardır.

Ülkesi için bir şeyler yapmak istediğini söyleyen Buğur, "Bu fabrika sayesinde cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacağımı ve ülkeme döviz kazandıracağımı düşünüyorum. Artık kimse eksik diş ile yaşamını sürdürmeyecek." dedi.