Mardin Kamu Hastaneler Kurumu tarafından başlatılan kampanya ile vatandaşlara diş macunu ve diş fırçası dağıtıldı.

Mardin’de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde diş muayenesi ve tedavisine gelen hastalara diş fırçası ve diş macunu ile eğitici broşür dağıtıldı. Dağıtıma Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Erol Çeliker, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, Kamu Hastaneler Birliği Mali ve İdari İşler Daire Başkanı Uz. Dr. Murat Sinanoğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Helvacıer ile Ağız ve Diş Merkezi çalışanları katıldı.
Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Erol Çeliker, Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından ülke genelinde başlatılan “Dişlerini Fırçala Sağlıklı Kal” kampanyası kapsamında Mardin ve ilçelerinde eş zamanlı sağlık merkezlerinde ve hastanelerin diş polikliniklerinde, diş macunu, fırça ve eğitici broşürler dağıttıklarını söyledi. Mardin genelinde Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde ağız ve diş sağlığı merkezi bulunduğunu belirten Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Erol Çeliker, "Diğer ilçelerde hastanelerin bünyesinde diş poliklinikleri tarafından bu hizmetin yürütüldüğünü söyledi. Çeliker “ Toplum olarak zamanında, ağrılar başlamadan, diş etleri çekilmeden, çürükler başlamadan diş muayenesi alışkanlığımız yok. Amacımız ağız ve diş sağlığında yeni bir yaşam tarzı başlatmaktır. Vatandaşlarımızdan dünde en az 2 defa dişleriniz fırçalamalarını ve en az yılda bir defa diş muayenesi olmalarını tavsiye ediyoruz. Çürükler başladığı zaman enfeksiyon kaynağı oluyor ve bütün organlara zarar veriyor. İl genelinde başlattığımız kampanya ile diş ve ağız sağlığının önemine dikkat çekerek vatandaşımızı bu alanda bilinçlendireceğiz.” şeklinde konuştu

Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş ise vatandaşların işi ehli olmayan diş teknisyenlerinden ve kaçak tabir edilen ehilsiz dişçilerden uzak durmalarını istedi. Derviş, "Ağız ve diş sağlığı hassas bir konu, vatandaşlarımız diş sağlığı merkezlerini ve diş hekimlerini tercih etsinler istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz var. Ehil olmayan kişilerin ağız ve diş sağlığı hizmeti vermelerine imkan ve müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı

Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Helvacıer, il genelinde ağız ve diş sağlığı alanında yapılan taramalarda diş çürüğü neredeyse diş çürüğü olmayan kimseye rastlanmadığı görüntüsünün ortaya çıktığını söyledi. Bir süre önce Milli Eğitim Müdürlüğünün okullarda başlattığı diş taramasında diş çürüğü olmayan öğrenci sayısının el parmakları kadar az olduğunu söyledi. Helvacıer” Ağız yapısı gereği kendi olgusu içerisinde dişleri temizleme görevini yapıyor. Ancak son zamanlarda yumuşak beslenme tabir ettiğimiz beslenme şekli ağzın bu özelliğini olumsuz yönde etkilemeye başladı. Ve küçük yaşlarda diş çürüklerine yoğun bir şekilde rastlamaya başladık. 40 yaş ve üstü hemen hemen herkeste hareketli veya iskelete proteze rastlıyoruz. Bu kampanyanın vatandaşların diş ve ağız konusunda bilinçlenmelerine vesile olacağına inanıyorum. Ayrıca Ağız Ve diş Sağlığı Merkezimizin girişinde, merkezimize gelecek hastaları eğitmek amacıyla bir mini okul açacağız. Burada broşür fırça ve diş macunu dağıtacağız ve hastalarımıza eğitim vereceğiz.” dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi girişinde kurulan stantta, merkeze muayene ve tedavi için gelen vatandaşlara, İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Erol Çeliker,İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Uz. Dr. Murat Sinanoğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Mehmet Helvacıer ve merkez çalışanları diş macunu, diş fırçası ve broşür dağıttı.