Yozgat Devlet Hastanesinde kalp damar hastalıkları ve kanserin erken teşhisinde önemli yeri olan Nükleer Tıp Ünitesi hizmet vermeye başladı. Yüksek teknolojiye sahip gama kamera cihazıyla (SPECT) donatılan ünite tanı ve teşhiste Yozgat ve çevresi için önemli bir açığı kapatması hedefleniyor.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Kurca, yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıkları ve kanserin erken teşhisinde Nükleer Tıp Ünitesinin önemine değindi. Dr. Kurca, ”Ünitemizin Yozgat Devlet Hastanemizde kurulması ilimizin büyük bir açığını kapatarak, hastalarımızın başka illere gönderilmesi ve mağduriyetini ortadan kaldırmış olacak. Nükleer Tıp Ünitesinde; kalp, böbrek, akciğer, tiroid gibi organların normal olarak çalışıp çalışmadığı ve kemiklerde kanser, enfeksiyon veya travma olup olmadığı araştırılmaktadır.” dedi.

Nükleer Tıp Bölümü'nde gerçekleştirilen testlerin bir organın yapısında veya çalışmasındaki anormalliklere karşı son derece duyarlı olduğunu vurgulayan Kurca, "Bu testler hasta bakımının ayrılmaz bir parçasıdır ve ciddi hastalıkların tanısı, tedavinin yönlendirilmesi ve hastalıkta ilerlemenin önlenmesi için kullanılırlar. Nükleer Tıp görüntüleme çalışmaları ile tıbbi problemler çok erken safhada, diğer tanı yöntemleri ile ortaya çıkarılmadan önce tanınırlar. Bu sayede hastalık erkenden kontrol altına alınabilmekte ve tedavinin başarı oranı yükselmektedir. Test başlamadan önce radyoaktif madde içeren ilaç damardan enjekte edilir veya ağız yoluyla verilir. Bunu takiben veya kısa bir süre sonra kameralar ile vücuttan görüntüler alınır; bu görüntülere sintigrafi adı verilir. Bu tetkiklerde radyoaktif ilacın organ içinde ilerleyişi veya dağılımı izlenerek bu organın çalışması ile ilgili önemli bilgiler elde edilir. Yapılan tetkikler nükleer tıp uzmanları tarafından değerlendirilerek sonuçlar hazırlanır." diye konuştu.