İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu, hastaların kalp krizi geçirdiğini, ancak bunu diş ağrısı olarak algıladığını söyledi.

Adana Diş Hekimleri Odası tarafından düzenlenen ‘Endodontide Ağrı ve Ağrı Kontrolü’ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Haznedaroğlu, dişten kaynaklanmayan ama sanki dişinin ağrıdığını sanan insan sayısının az olmadığını ifade etti. Yaşadığı birkaç örneği katılımcılara anlatan Haznedaroğlu, "Hasta kalp krizi geçiriyor fakat dişinin ağrıdığını zannediyor. Sol çenesinde bir ağrısı olan hasta diş hekimine gidiyor. Diş hekimi muayene neticesinde ağrıya sebep olacak dişsel bir neden göremeyince hemen şüphelenip, kalp doktoruna sevk ediyor. Yüz bölgesindeki her ağrı diş ağrısı olmayabilir. Kas ağrısı, eklem ağrısı olabilir. Bu tür karıştırmalar söz konusu olabiliyor. Çünkü ağrılar yansıma yapabiliyor.” dedi.

Hekimliğin en güzel tarafının bir hastanın ıstırabına, ağrısına son vermek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu, “Onu rahatlatmak gerçekten hekim olmanın en keyifli yanıdır. Ağrı genel olarak insanları rahatsız eden bir histir. Dental acillerin yüzde 90’ında ağrı, pulpa veya periapikal dokulardan kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler ise yeni mezunların eğitiminin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Mesleğimizde gelişen yenilikler, teknolojik gelişmeler bunun zorunlu kılıyor." dedi. Zorunlu eğitimi savunan tek meslek grubu olduklarını dile getiren Güler, “Böyle bir meslek grubunda olmaktan gurur duyuyorum. Hepinize de tavsiyem bulunduğunuz her ortamda hastalarınıza bizim meslek olarak mezuniyet sonrası eğitimi zorunlu kılmak istediğimizi, zorunlu eğitimi savunduğumuzu söyleyin. Bu bir ayrıcalıktır. Hiçbir meslek grubunda böyle bir talep yoktur.” ifadelerini kullandı.