Sağlıklı beslenme nedir? Gün boyu sadece salata tüketmek mi yoksa yeşil karışım içeceklerle beslenmek mi? Bir çok kişi sağlıklı beslenmenin bu şekilde sağlanacağını düşünüyor. Peki nedir olması gereken?

Sağlıklı beslenme vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi için gerekli olan besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ vitamin, mineral) yeterli ve dengeli miktarda almaktır. Vücudumuzun tüm besin öğelerine ihtiyacı vardır. Tek tip beslenmek, sadece çiğ sebze tüketmek, yağı hayatınızdan çıkarmak gibi bazı besin öğelerinin alınmadığı beslenme çeşitleri doğru değildir.

Bu besin öğelerini ne kadar almalıyız?

Tükettiğimiz her besin öğesini vücudumuzun ihtiyacı olduğu miktarda almalıyız. Besin öğelerini vücudun ihtiyacı olan miktardan daha az alırsak yetersiz, hiç almazsak veya daha fazla alırsak dengesiz beslenmiş oluruz.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı yaşamın temelidir. Yanlış beslenme ise kronik hastalıklara, obeziyeteye zemin hazırlar. Bu yüzden sadece bir süre için değil yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenin.

Sağlıklı ve doyurucu bir beslenme şekli yaratmak için;

Yeterli miktarda enerji alın. Almanız gereken günlük kalori değeri cinsiyet, yaş, boy, ağırlık ve fiziksel aktivitenize göre değişir. Harcadığınız enerji ile aldığınız enerjiyi dengede tutmaya dikkat edin.

Her besin grubunu tüketin. Tek başına sebze-meyve ile beslenmek yerine beslenme düzeninize süt, et, ekmek grubu ve tam tahıllı ürünleri ekleyin.

Su tüketimini artırın. Sağlıklı beslenmenin en önemli parçası sudur.

Şeker ve tuz tüketimine dikkat edin.

Rafine edilmiş tahıl (beyaz ekmek, beyaz pirinç) yerine tam tahıl (esmer ekmek, bulgur, tam tahıllı ürünler) tüketin.

Öğün atlamayın. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıya önem verin.

Büyük porsiyonlardan kaçının. Az az sık sık beslenin.

Kronik bir hastalığınız varsa, kilo almada veya vermede zorluk yaşıyorsanız, yanlış beslenme alışkanlıklarına sahipseniz beslenme uzmanlarından destek alınız.