‘Yerel Yönetim Reformları Çalıştayı’nda konuşan YERELSEN Genel Başkanı ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Türkiye’nin hemen her yerinde pek çok önemli projeye imza atan bir sendikayız. Eğitsel ve sosyal faaliyetlerimizle işveren sendikacılığı alanında önemli bir boşluğu doldurduk” dedi. Toçoğlu ayrıca yerel yönetimler alanında Türkiye’de sessiz bir devrimin yaşandığını vurguladı.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (YERELSEN) tarafından düzenlenen ‘6360 Sayılı Kanun Ekseninde Yerel Yönetim Reformları Projesi: Sakarya Çalıştayı’nın açılış programına katıldı. Sapanca’da bir otelde gerçekleşen ilk gün oturumlarında YERELSEN Genel Başkanı sıfatıyla ev sahibi Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, YERELSEN Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Mustafa Çöpoğlu, YERELSEN Genel Sekreteri Mümtaz Uzun, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hamza Ateş ile çok sayıda akademisyen ile YERELSEN’e bağlı 29 ilin temsilcisi yer aldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren YERELSEN Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Mustafa Çöpoğlu, “6360 Sayılı Kanun Ekseninde Yerel Yönetim Reformları Projesi kapsamında Sakarya, Ordu ve Antalya’da çalıştaylar gerçekleştirilecek. Yerel yönetimler için oldukça önemli olan 14 başlık bu çalıştaylarda tartışılacak. Antalya’daki son programın ardından tüm çalıştayların ortak raporu hazırlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. YERELSEN bilime ve araştırmaya önem veren, 29 ilde, 87 üyesi bulunan bir işveren sendikasıdır. Çalıştaylarımız 2005 yılından bu yana hükümetimizin yerel yönetim reformlarını uygulamacılarla paylaşması açısından önemlidir. Bu konuda her zaman bizlerin önünü açan YERELSEN Genel Başkanımız, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’na teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ederek, şehir dışından Sakarya’ya gelen bürokratları Sakarya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Toçoğlu, “2005 yılında kurulduğu ilk günden bu yana Türkiye’nin hemen her yerinde pek çok önemli projeye imza atan bir sendikayız. Eğitsel ve sosyal faaliyetlerimizle işveren sendikacılığı alanında önemli bir boşluğu doldurduk. Profesyonel bakış açımız ve uzman ekibimizle şuanda Türkiye’nin genelinde her yıl onlarca toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürütmekteyiz. Aynı zamanda çalışma hayatına yönelik kitaplar yayınlayarak üyelerimizin ve çalışma hayatının istifadesine sunmuş durumdayız” dedi.
Toçoğlu, “Bugün Sakarya’da başlayan yeni çalıştayımızla yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen reformların 15 yıllık uygulama sonuçlarını değerli akademisyenlerimiz eşliğinde masaya yatıracağız. Yerel yönetimler alanında ülkemizde sessiz bir devrimin yaşandığı hepimizin malumudur. Sakarya, Ordu ve Antalya illerimizde yapacağımız bu çalıştayda; belediyelerin organizasyon ve yönetim sorunları, personel sorunları ve çalışma hayatı, su ve kanalizasyon işleri, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arası ilişkiler, mülki idare ve belediye ilişkileri, kırsal alan yönetimi ve kent vizyonu gibi konular tartışılacak. Çalıştayımızın şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyor; katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Oturumun devamında söz alan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hamza Ateş ise, Türkiye’de belediyeciliğin kronolojik tarihi, sorun alanları, 6360 sayılı kanunun getirdiği yenilikler ve etki değerlendirmesi başlıklarındaki sunumunu gerçekleştirdi. Ateş ayrıca belediyelerin sadece belediye olmadıkları ve günlük hayatın her alanına nüfus ettikleri vurgusunda bulunarak, kamu yönetimi açısından hayati bir önem taşıyan konuyu gündeme getirmelerinden ötürü YERELSEN Genel Başkanı Zeki Toçoğlu’na teşekkür etti. İlk gün oturumlarının devamında katılımcılar belirlenen çalıştay oturum başlıklarında mevkidaşları ve akademisyenler ile tecrübe paylaşımında bulundular.