Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen şehrin ilk Afet Koordinasyon Merkezini iş, STK ve siyaset çevrelerine tanıttı.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hemen yanına kazandırılan AKOM projesi için gerçekleştirilen tanıtım toplantısında SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, SESOB Başkanı Hasan Alişan, TÜMSİAD Başkanı Ahmet Ölmez, MÜSİAD Başkanı Ahmet Genç, SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, AGDAŞ Genel Müdürü Kenan Demir, Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, Büyükşehir Basketbol Kulüp Başkanı Akif Köse, Eczacılar Odası Başkanı Orhan Yontar, Kızılay Sakarya Şube Başkanı Zahit Tiryaki, Avukat Vacit Öktem, YÖÇEYDER Başkanı İsmail Eminler, 26. Dönem AK Parti Sakarya Milletvekili adayı Nuray Sağıroğlu ve Avukat Reyhan Şahin yer aldı.
Depreme hazırlık
AKOM’un depreme hazırlık konusundaki önemine dikkat çeken Başkan Toçoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği örnek yatırımlarla bölgesinin en güçlü belediyelerinden biri olduğunu söyledi. Toçoğlu, “1999 depreminde şehrin eksiklerini gördük. Yapılarımızı deprem gerçeğine göre inşa etmemiz gerekiyor. Bu en önemli ilkemiz olmalı. AKOM da şehrimiz için herhangi bir afete hazırlık konusunda çok önemli bir ihtiyaçtı. Afet konusunda sevk ve idare süreçlerinde profesyonel bir hazırlık ve yaklaşımın olması işleri daha da kolaylaştırır. Elbette bu konuda vatandaşlarımızın bilinçli olmaları da önemli bir yer tutmakta. Bu yüzden siz sivil toplum kuruluşlarımıza büyük görevler düşüyor. AKOM’da afetlere karşı tamamen elektrikle çalışan bir sistem kuruldu. Merkezimiz her türlü afete karşı şehre hizmet sunacak şekilde tasarlandı. Şuanda 9 şiddetinde depreme dayanıklı bir merkezde bulunuyorsunuz. Yedek jeneratörler, GSM telsiz sistemi, uydu bağlantılı telefonlar ve interneti burada kesintisiz kullanacağız. Fiber teknolojisini şehrin tamamına yaymamız, buraya daha hızlı bilgi akışını da beraberinde getirecek. Depremde su konusunda da sıkıntılar yaşandı. Bu konuda da şehre suyumuzu çelik isale hatlarıyla taşıyoruz. Her alanda dersimizi aldık. Hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz” şeklinde konuştu.
İmar hassasiyeti
İmar konusunda zihniyet dönüşümüne ihtiyaç duyulduğunu da belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “İmar konusunda zihniyetimizin değişmesi lazım. Tek başına bu işle uğraşmak kendi başına bir çözüm değil. Ben bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğim. Ancak bu konuda bu şehirde yaşayan herkesin sorumluluğu var. Bu konuda siz STK’larımızdan da destek bekliyoruz. Tek amacımız daha yaşanabilir bir Sakarya olmalı. Betonlaşma konusundaki tüm eleştirileri dikkatle dinliyorum. Bu konuda herkesin fikrine ihtiyacımız var. Şehri beton yığınlarıyla yaşanmaz kılacak en ufak bir girişimin bile karşısındayız. Bu konuda sorumluluk hepimizin. Bunu gözden asla kaçıramayız. Bunun yanı sıra, yeşil alanlar en hassas olduğumuz konuların başında geliyor. Bu şehrin yeşilini, toprağını korumak vazifemizdir. Beton esaret yeşil özgürlüktür. Bildiğiniz gibi askeri alanların şehir dışına taşınması meselesi gündemde. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu bölgelerin yeşil alan olarak kullanılması yönünde telkinleri bulunuyor. Biz de kesinlikle aynı fikirdeyiz. Bu konuda topluca hassasiyet göstermeliyiz. Askeri birliklerden tarafımıza tahsis edilen bölgeleri şehrimize yeşil alan olarak kazandıracağız” dedi.
Katlı otopark
Şehir trafiği konusunda da değerlendirmelerini paylaşan Toçoğlu, “Trafik konusunda alternatif çözümler üretmeye çalışıyoruz. İmkân buldukça yeni yollar, bulvarlar, alternatif güzergahları şehrimize kazandırıyoruz. Bazı alanların kamuya devri uzun sürebiliyor, bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. İşlerimiz bu nedenlerden ötürü bazen belirlediğimiz takvime göre sonlanmıyor. Ama daha iyisi için çalışmak zorundayız. Şehir içi parklanmanın önüne geçmek için katlı otoparklar inşa ediyoruz. Bu projelerin sayısı arttıkça parklanma konusundaki kısıtlamalarımızın sayısı da artacak. Vatandaşlarımızı otoparklara yönlendirmek durumundayız. Bu konuda yine taşınması muhtemel okulların tarafımıza devri söz konusu olacak. Bu okulları inşallah otopark olarak değerlendireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığına gerekli yazıları yazdık. Bu proje için şuanda cevap bekliyoruz. Şehir zenginleşiyor, haliyle trafikteki araç sayısı da artıyor. Ancak ben olası sorunların çözümünün alt geçit projelerinden geçtiğini düşünmüyorum. Alt geçitler şehrin topografyasını bozan yatırımlardır. Hemşerilerimizin de bu konuda tavırları net olmalı. Yaşadıkları şehre sahip çıkmalılar. Hep birlikte en iyiyi, en doğru şekilde hayata geçirmeliyiz. Afete en büyük hazırlık sağlam yapılar inşa etmektir. Şehir sakinlerinden gelen talep ve öneriler bize yol gösteriyor” ifadelerini kullandı.