Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından “Sağlık Hizmetlerinin Geleceği ve Ebelik” adlı bir etkinlik düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe fütürist Dr. Cenk Tezcan konuşmacı olarak katıldı. Dr. Tezcan, etkinlikte 21’inci yüzyıl tıbbında insanlığı nelerin beklediği, sağlığın yolculuğu, biyoteknoloji, gen teknolojileri, bilişim, sağlık teknolojileri ve ebelik, sağlıkta inovasyon ve mobil sağlık konularında öğrencileri bilgilendirdi. Hastanelerdeki beklenti ve sorumlulukların geçmişten günümüze büyük artış gösterdiğine dikkat çeken Tezcan, “Geçmişte hastanelerden beklentiler, tedavi, yatak doluluk oranı, moralite, ortalama yatış süresi, teşhis ve personel yönetimi gibi konulardı. Hastane yöneticisi bir doktor, 200 kişilik bir hastaneyi bu kadar az bir sorumlulukla yönetemiyordu. Günümüzde sorumluluklar ve beklentiler farklılaştı, hastane kapasiteleri arttı. Ancak hala hastanelerin yönetiminde doktorlar var. Sağlıkta verimliliği artırtmak için hastane yöneticilerine ihtiyaç var. Hastaneleri profesyonel hastane idarecileri yönetmeli” dedi.
UZAYAN İNSAN HAYATI İHTİYAÇLARI ARTIRIYOR
İnsan yaşamının yıllar geçtikçe uzadığını vurgulayan Tezcan, gelecekte insanların daha uzun yaşayacağını, bunun da sağlık sektöründe yeni ihtiyaçları doğuracağını söyledi. Tezcan, “Holografik projeksiyon, sanal gerçeklik uygulamaları, robotik cerrahlar, kök hücre sentetik dokusu ile organ üretme, nörogenerasyon, klonlanmış organ bankaları, genetik tasarım bankaları ve 3 hatta 4 boyutlu yazıcılar sağlık sektörünün geleceği olacak” diye konuştu. Dr. Tezcan, gelecekte kronik hastalıkların yönetiminin hastanelerde değil evlerde yapılacağına işaret ederek, “Çünkü bu maliyeti daha düşük bir yöntem. Hastalar telesağlık uygulamaları ile evlerinden tıbbi veri gönderecek, doktorları ile görüntülü konuşacaklar. Sağlık çalışanları mobil bilişim platformları sayesinde sahada daha çok görünecek. Hasta yanından veriye erişebilecek, veri girişi yapabilecek. İnternet üzerinden hastaların hastalıkları hakkında eğitimi ve bilinçlendirilmesi çoğalacak” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK TURİZMİ DEĞER KAZANACAK
Gelecekte sağlık turizminin değer kazanacağına dikkat çeken Dr. Tezcan, “2030 yılında öngörülen dünya nüfusu 8,2 milyar. Bunun 2 milyarının kronik hasta olacak ve ortalama yaşam süreleri 100’ün üstünde olacak. 2 milyar insan uluslararası seyahat edebilecek. Bu da sağlık turizminin gelişeceği anlamına geliyor. Türkiye’de sağlık sektörü iyi çalışıyor. Eğer doğru stratejiler uygulanırsa Türkiye sağlık turizminde dünyada önemli bir yer alır” dedi.
Etkinliğin sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Dr. Cenk Tezcan’a teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.