Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından Sakarya’nın içmesuyu kaynakları için hazırlanan raporun sonucu gerçekleşen toplantısında açıklandı.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel ile birlikte, Sakarya’nın içmesuyu kaynakları için hazırlanan raporun sonucunu gerçekleşen toplantıda açıkladılar.
GÖL İÇİN 3 TANE ALTERNATİF KAYNAK OLUŞTURDUK
Sapanca Gölü için alternatif 3 kaynak oluşturduklarını söyleyen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Artık su yönetimin gelmiş olduğu nokta suyun kaynakta korunmasıdır. Su boruya temiz girmelidir. Bu nedenle suyun kaynakta korunması, önleyici yaklaşıklar su yöneticileri bakımından çok önem arz ediyor. İçinde yaşadığımız dünyada endüstriyel gelişmeler ve buna bağlı diğer gelişmeler, kimyasal kullanımın artması, atık su kullanımın artması, hava da kirliğinde meydana gelen değişikler suyu açık risk alanı haline getiriyor. Korkunç bir risk alanı ile karşı karşıyayız. Su yöneticileri bu riskleri görmeli, analiz etmelidir. Kendi kaynakları açısından gerekli önlemleri zamanında almalıdır. Çünkü su ve su kaynaklarıyla ilgili riskler coğrafi sınır tanımıyor. Bütün bunları dikkate almalıyız. Biz SASKİ Genel Müdürlüğü olarak öncelikle alternatif kaynak oluşturmak noktasında çok ciddi adımlar ve yatırımlar yaptık. Sapanca Gölümüze alternatif olarak çok ciddi Sakarya’nın 50-100 yıllık geleceğini garanti altına alan güvenli 3 tane kaynak oluşturuyoruz. Suyun kaynakta korunması için çok önemli yatırımlar yapıyoruz” dedi.
TÜPRAŞ SAPANCA GÖLÜ’NÜ HALA KULLANIYOR
TÜPRAŞ’IN Sapanca Gölünden hala su çektiğini belirten Keleş, “Sapanca gölüyle alakalı hukuki süreçleri takip ediyoruz. TÜPRAŞ’ın izinsiz, bedelsiz kullanılmasıyla ilgili mücadelemiz devam ediyor. TÜPRAŞ Sapanca gölünü tepe tepe kullanıyor. Aynı duyarsızlıkla su çekmeye devam ediyor. Kullandığı su 45 bin metreküp’dür. Arıtmadan alınan cuzi bir miktardır yıllık olarak kullandığının yanında. Bu bizim Sakarya’ya, gelecek nesillere, çevreye olan borcumuzdur” diye konuştu.
DÜNYA’NIN EN NİTELİKLİ SULARINI ŞEHRE VERİYORUZ
Dünya’nın en nitelikli sularını bu şehre verdiklerini belirten Keleş, “Şuan Türkiye’de Sağlık Bakanlık tarafından insani tüketim amaçlı sular yönetmeliği adı altında bir yönetmelik var. Buna da suyun parametreleriyle ilgili olarak belirlenmiş olarak bir kriter var. İçinde yaşadığımız dünyada suyun insan sağlığının etkileri olarak bu parametlerin takibi yeterli değil. Bu nedenle ilave bir takım parametreler yani tüketicilerin kullanmış oldukları ilaçlar, kullanılan kimyasallar ve buna bağlı türevlerin su kaynaklarına etkileri çok büyük önem arz ediyor. Çünkü insanın genetik yapısı üzerinde olumsuz etkileri var. Bu çalışmayı İSKİ, BUSKi ve SASKİ yaptı. Bu çalışma büyük riskte içeriyordu. Biz hiçbir şekilde bundan kaçınmadık. Mükemmel sonuçlar ortaya çıktı. Dünyanın en nitelikli sularını bu şehre veriyoruz” şeklinde konuştu.
SAKARYA DÜNYA’NIN EN SAĞLIKLI SULARINDAN BİRİNİ İÇİYOR
Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, “Sakarya’nın hızla gelişen bir endüstrisi var. Çok yaygın tarım yapılan arazileri var. Tüm ulaştırma konusunda keşistiği nokta. Kirletici anlamında her faktörü dikkat etmek zorundayız. Türkiye ortalamasında mikro kirleticilerin oranı yüksek değil. Avrupa’ya, Amerika’ya göre çok güzel değerlerde. Göl ilin ortasında. Bir sürü riskler var. Buna rağmen bu çevre korumak stratejisiyle güzel sonuçlar elde ettik. Havza bazında bir koruma programı devam edilmektedir. Bu su gelecek nesillere aktarılacak olan sudur. Burada yapılan her faaliyet gelecek nesilleri ilgilendiren faaliyetler grubuna giriyor. Sakarya’da tüm havza bakımda içme suyunda mikrokirleticinin tespitinin yapıldığı ilk örnek çalışmadır. Bu çalışmadan çıkan sonuçlarda milad yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında SASKİ İçme suyu arıtma tesisleri ve içme suyu kaynaklarında incelenen 73 adet kileticiden 57 adedine hiçbir şekilde rastlanmamıştır. Geriye kalan 16 adet mikrokirletici ile eser miktarda izine rastlanmıştır. Bu şu anlama gelmektedir dünya standartlarındaki bir milyonda biri veya binde biri kadar katı olarak azlığında karşılaşıyoruz. Bu gün Sakarya’daki içme suyu kullanıcıları dünya standartları dikkate alındığında dünyanın en sağlıklı sularından birini içiyor” ifadelerini kullandı.