SAKVA Genel Müdürü Mehmet Ersöz, “Biz burada köprü vazifesi görüyoruz. Beklentimiz sokakta yaşayan, aç kalmış, evinde üzerine sarınacak bir battaniyesi olmayan muhtaç vatandaşlarımıza yardım edilmesi. Biz bugüne kadar bu konuda köprü rolü gördük, bundan sonraki süreçte de hayır köprüsü olmaya devam edeceğiz” dedi.
İhtiyaç Sahiplerini belirleme kriterleri hakkında konuşan Ersöz, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşma konusunda üç farklı yol izliyoruz. Bunlardan ilki; ihtiyaç sahibi vatandaşımızın bize direk müracaatıyla. Diğeri; komşuları tarafından durumun bize bildirilmesi vasıtasıyla. Bir diğeri ise, kurumlar aracılığıyla bize ihtiyaç sahiplerinin bildirilmesi. Bundan sonraki süreçte ise ilk olarak ekiplerimiz tarafından yardıma muhtaç ailenin evi ziyaret edilir. İlk yaptığımız şey bu vatandaşlarımızı evinde, barındığı yerde görmektir. Çevresindeki komşularından bilgi almaya çalışırız. Daha sonra ise resmi kurumlardaki kayıtlarını inceleriz. İncelemeler sonrasında mağdur olduğunu tespit ettiğimiz ailelere yardımları ulaştırırız” dedi.
Ramazan ayına yönelik hazırlıklardan bahseden Ersöz, “Yardıma muhtaç ailelere yılın on bir ayı hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Ancak bizim için Ramazan ayı ayrıca önemli. Özellikle vatandaşlarımızın desteğiyle yıl boyunca yaptığımız yardımlar Ramazan ayında zirveye çıkıyor. Şuan hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. Geçtiğimiz yıllara göre bu Ramazan çok daha fazla yardıma muhtaç vatandaşımıza ulaşacağız” diye konuştu.
Ramazan’da yapacakları etkinlikleri anlatan Ersöz, “Dediğim gibi, Ramazan ayı bizim için ayrı bir önemli. Hazırlıklarımızı tamamladık. Vatandaşlarımızın desteğiyle, onları fakir aileler ile buluşturup Ramazan ayında yardıma muhtaç kimsenin kalmamasını sağlayacağız. Ramazan’da yemek salonumuz ile her gün bin kişiye iftar vermeyi hedefliyoruz. Bu noktada vatandaşlarımızın desteği büyük. Ayrıca, vakfımız her gün dört araçla, yaklaşık bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Ramazan da ise bu sayının, ilimize sığınan mülteciler ile 2 bin kişiye ulaşmasını hedefliyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla hazırlanan gıda paketleri ile de 2 binin üzerinde aileye gıda yardımında bulunacağız” ifadelerini kullandı.
Son olarak SAKVA’nın mültecilerle ilgili faaliyetlerinden bahseden Ersöz, “Aslında şehrimize ilk gelen mülteciler, geldikleri ülkelerindeki mal varlıklarını satma ve biraz para ile buraya gelme imkânı bulmuştu. Ancak son yıllarda özellikle Halep ve çevresine yapılan hava saldırıları ile çoğu insan yanına bir ceketinden başka bir şey alamadan ülkelerinden kaçmak zorunda kaldılar. Çok hazırlıksız geldiler. Çok ciddi sıkıntılar yaşadılar. Bizim bu noktada ki rolümüz, sivil toplum kuruluşları ve valilik, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Dairesi gibi kamu kurumları ile birlikte koordinasyon içerisinde çalışarak onların elinden tutmaya çalışıyoruz. Hemen hemen tamamıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Mültecilere yönelik yardımlarımız mülkün olduğunca ‘acil yardım’ şeklinde. İlk ihtiyaçları ne ise; barınma, sıcak yemek, gıda, tedavi gibi acil ihtiyaçları ne ise onları karşılıyoruz. Tıkandıkları her noktada biz onlara yardımlarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.