Sakarya Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu tarafından Hafıza Teknikleri Eğitim Programı kapsamında “Bir Gecede Nasıl AA Alınır?” başlıklı bir konferans düzenlendi.
SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Türkiye Hafıza Şampiyonu Mücahit Aköz katıldı. İnsan hafızasının çalışma tarzının çok farklı olduğunu dile getiren Aköz, “Hafıza kronolojik olarak, yani tarihsel sırayla çalışmaz. Hafıza, beş yıl öncekini çok zor hatırlayıp, beş ay öncekini çok iyi hatırlayan bir mekanizma değildir. Zamanla eskiyen bir sisteme de sahip değildir. Bu bilgi bizim için çarpıcı ve farklı olmalı. Sıra dışı olan şeyler, ezberi bozan, monotonluğu kıran detaylar, zihnimizde, hafızamızda daha iyi yer edinir. Hafızanın böyle bir çalışma şekli var” diye konuştu. Konuşmasında günümüzün en büyük sorunlarından biri olan unutkanlık konusuna da değinen Aköz, “Unutkanlık farklı bir durumdur. Bir şeyleri unutabilirsiniz ama unutkan olmak için ciddi sorunlar yaşıyor olmanız gerekir” ifadelerini kullandı.
Mücahit Aköz sözlerinin devamında, “Hafıza görsellik üzerinden yürür. Görseli hatırlar, anlamla uğraşmaz. Anlamla uğraşmadığı için siyah-beyaz not tutmak genelde bizim beynimize çok yardımcı olmaz. Hafıza tekniklerinde renklerin ve görselliğin kullanımı önemlidir. Çünkü birçok siyah-beyaz bilgiyi unutmamıza rağmen, öğretmenin derste verdiği çarpıcı örnek veya söylediği esprili bir bilgi hep akılda kalır” dedi. Üretken düşünce becerisinin hafızayla bağlantılı bir konu olduğunu belirten Aköz, üretkenliğin hafıza gelişimine katkı sağladığını söyledi. Hafıza tekniklerinin üretkenliği getirdiğine de değinen Aköz, bu tekniklerin beşeri sermayenin artırımında önemli bir katkı sağlayacağına vurgu yaptı.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, Türkiye Hafıza Şampiyonu Mücahit Aköz’ün öğrencilerden gelen soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.