Şehrin STK temsilcileri ile bir araya gelen Başkan Toçoğlu, “İşimizi daha sağlam tutacağız. Darbe kadar darbeden rant çıkarmak isteyenler de ahlaksızdır. Memleketimiz üzerindeki kara bulutları kaldıracağız. Bizim meselemiz budur. Adaletten şaşmayacağız. Merhametimizi kendimize kurşun olarak döndürmeyeceğiz. Bazı ölçüler var. Bu ölçülere göre hareket edeceğiz” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehir genelinde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ve sendikaların temsilcileri ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen görüşmede 15 Temmuz sürecinin ardından STK’ların çalışmaları değerlendirildi. Programda ayrıca 6 Ağustos Cumartesi günü Demokrasi Meydanı’nda düzenlenecek büyük mitingin ayrıntıları ele alındı.
Görüşmede söz alan İHH Sakarya Şubesi Başkanı Sebahattin Aydın, “Tarihimizde birçok kırılma noktası var. Çanakkale Zaferi’ni anlatırız. Cihan Harbi’ni anlatırız. 15 Temmuz’dan sonra artık 81 vilayette destan yazıldığını, bütün şehirlerde kutlu bir direniş gösterildiğini de anlatıyoruz. Ülkemizin her renginden, her etnik grubundan, siyasi yelpazenin tüm unsurlarından isim meydanda vardı. Sivil toplum kuruluşlarımızın da hepsi şunu düşündü: Çocuklarımızın, eşlerimizin bu hainlere itaat ederek yaşaması düşünülemezdi. Meydana böyle yaşamama anlayışla çıktık. Sayın Valimiz ve Şehrül Eminimiz Zeki Toçoğlu’na teşekkür ediyoruz. Millet olarak gösterdiğimiz reflekslerin ardından 18 gecedir meydandayız. Biz inancımız gereği bunu bir Ribat olarak da görüyoruz. Nöbetimiz bitene kadar orada olacağız” diye konuştu.
Aydın’ın ardından değerlendirmelerini paylaşan Başkan Toçoğlu, “Bu iş bize şunu gösteriyor: bu düşman değişik bir düşman. Bir alameti farikaları yok. Düşman alameti farikasıyla bilinir. Ancak karşımızda bukalemun gibi renk değiştiren bir hainler çetesi var. Tarihin gördüğü en iğrenç kalkışmayla karşı karşıyaydık. Milletimizin basireti ve ferasetiyle bu kalkışmayı önledik. Şimdi sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte halen teyakkuzda olmak zorundayız. Bu kalkışma başarılı olsaydı, belki ülkemiz de parçalanacaktı. Sakarya’da sevindirici bir şey var: STK’lar, dernekler, vakıflar, sendikalar, hepsi şunu söylediler, ‘Bu hükümete değil, devlete yapılmış bir darbedir.’ Bu anlamda sizlere ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Başkan Zeki Toçoğlu açıklamalarına şöyle devam etti; “İşimizi daha sağlam tutacağız. Darbe kadar darbeden rant çıkarmak isteyenler de ahlaksızdır. Memleketimiz üzerindeki kara bulutları kaldıracağız. Bizim meselemiz budur. Adaletten şaşmayacağız. Merhametimizi kendimize kurşun olarak döndürmeyeceğiz. Bazı ölçüler var. Bu ölçülere göre hareket edeceğiz. 17-25 Aralık’tan sonra bu yapıyla ilişkilerini sürdürenler, kuruluşlarına üye olanlar, okullarına çocuklarına gönderenler bu yapının destekçileridir. Ayrım budur. 17-25 Aralık’tan sonraki duruş önemlidir. Devletimizin politikalarını takip edeceğiz. Asıl iş merkezden sevk ve idare ediliyor. Sivilleşme adına yapılan hamlelerin takipçisiyiz.”
“Hepiniz ayrı bir kitleyi temsil ediyorsunuz. Sizin de ayrı ve büyük sorumluluklarınız var. Bugüne kadar süreci çok iyi götürdük. Bundan sonra da beraberce bu çalışmayı nihayete erene kadar rehavete kapılmadan sürdürmeliyiz. Belli bir anlayışın temsilcisi olarak sizler, daha sıkı bir dayanışma içerisinde halkımızla bütünleşmelisiniz. Unutmayalım: halkımız gereken neyse yaptı. Bize düşen bu halka layık olmaktır. ‘Bu darbeyi nasıl savuştururuz?’ bu sorunun cevabını arayalım. Size yakışanı yaptınız. Hukuk içerisinde her şeye katkı sağlayabiliriz. Ziyaretiniz bize güç verdi. Cumartesi günü bir final yapacağız. Çok büyük bir kalabalıkla Sakaryalı hemşerilerimizden helallik isteyeceğiz. Bu konuda size yardımcı olmaya da hazırız.”