Karadeniz Sürücü Kursları Derneği Başkanı Hasan Guda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 27 Temmuz’da yapılacak olan ehliyet sınavının ertelendiğini belirterek, Nisan ayında kayıt yaptıran sürücü adaylarının en yakın 6 ay sonra ehliyet alabileceklerini söyledi.
Darbe girişiminin sürücü kurslarına etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Hasan Guda, bu süreçte hem kursların hem de sürücü adaylarının mağdur olduğu ifade etti. Girişim sonrasında tüm esnaların olumsuz etkilendiğini vurgulayan Başkan Hasan Guda, “Darbe girişiminden sadece biz sürücü kursları değil bütün esnaflar ve iş camiası olumsuz bir şekilde etkilendi. Sonrasından sağ olsun hükümetimiz çok kısa sürede bir toparlanma yaptı ama ekonomide bir durgunluk söz konusu oldu. Vatandaşlar şu anda beklemede kalmayı tercih ediyor. Devletimiz, vergi, SGK ve motorlu taşıt vergilerine bir af getiriyor. Bu af sektörü nasıl etkiler bakacağız. Şu anda bütün arkadaşların çok şiddetli bir şekilde nakit ihtiyaçları var. Nakitlerin karşılanıp, piyasada paraların dönmesi gerekiyor. Hele de Samsun’da bu para özellikle yok. Bunun biran önce iyileştirilmesi gerekiyor. Esnaflara 1-2 yıl geri ödemesiz krediler verilip piyasanın canlanması sağlanabilir. Kredi kullanan esnafların da ödemelerinde düzenlemeye gidilmesi lazım” dedi.
“Nisan’da kayıt yaptıranlar, 6 ay sonra belgelerini alabilecekler”
Darbe girişimi sonrasında sınavların ertelendiğini ve ehliyet alma süresinin uzadığını dile getiren Hasan Guda, “Bizim 13 Temmuz’da yazılı ehliyet sınavlarımız olacaktı, o sınav 27 Temmuz’a ertelendi. 27 Temmuz’da yapılacak sınav da bu sefer 27 Ağustos’ta yapılacak sınavla üst üste bindirildi. Bu da Nisan ayında kayıt olan arkadaşların Ağustos ayında sınava gireceğini gösteriyor. Nisan’da kayıt yaptıran kursiyerler tam 5 ay sonra sınava girmiş olacaklar. Ondan 3 hafta sonra da direksiyon sınavına girecekler. Yani 6 ayda sürücü belgesi sahibi olacaklar. Bu süre oldukça uzun bir süre. O nedenle çok çabuk bir şekilde bu işin halledilmesi lazım” diye konuştu.
“E-sınav uygulaması için her şey tamam”
E-sınav uygulamasına geçildiği takdirde işlemlerin daha da hızlanacağını ifade eden Guda, “Biz Samsun için e-sınav girişiminde bulunduk. Bakanlık yetkilileri ile de görüşmelerimizle bize bu iş için teminatta bulundular. Şu anda bunu çözemedik. Ağustos ayında eğer bu sınav sistemine geçersek ehliyet alma süresi kısalacaktır. Çünkü Ağustos ayına kaydolan arkadaşlar e-sınava kaydolursa hemen 10-11 Ağustos’taki yazılı sınava ve 28 Ağustos’taki direksiyon sınavına girebilirler. E-sınav için bütün hazırlıklarımız tamam. Öğretmenevi’nde 25 bilgisayarlı bir yerimiz var. Sistemin yüzde 99’u bitti. Ankara’dan bir program kurulması bekleniyor. O program kurulduktan sonra 1 saatte bir 25 kişi olmak üzere her gün 160 kişiyi sınav yapabiliriz. Bu sistem Türkiye’de birçok ilde de kullanıyor” şeklinde konuştu.
“15 Temmuz’dan sonra kayıtlar azaldı”
Girişim sonrasında kurs kayıtlarının oldukça azaldığının altını çizen Başkan Guda, “1 Ocak 2016 yılından itibaren sürücü kurslarında taban fiyat uygulaması uygulanmaya başlandı. 300 liraya kadar verilen kurslar Samsun’da bin 100 liraya kadar çıktı. Bu fiyatların altından kurs veren kurumlar olursa kurumları 1 ay kapatılacaktı. Bu fiyatlar daha tam anlamıyla oturmadan 15 Temmuz günü bu girişim meydana geldi. Bu da işlerin bayağı azalmasına sebep oldu. Sürücü kursları bu süreçten sonra kontenjanlarına yüzde 10 kayıt seviyesinde devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.