Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Samsun 2. Tarım Fuarı kapsamında 300 çiftçi kadına “Kırsalda Kadın Girişimciliği” konulu konferans verildi.
Samsun 2. Tarım Fuarı’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü standında gerçekleştirilen konferansa Terme, Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinden kırsal kesimde yaşayan 300 kadın girişimciler başta olmak üzere, tarım danışmanları, teknik elemanlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Konferansa OMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Araştırma Görevlisi Nur İlkay Abacı konuşmacı olarak katıldı. Abacı katılımcılara, tarımda kadın girişimcinin önemine değindi.
Türkiye’de kadınların gerçek anlamda ilk defa 1950’lerden sonra iş yaşamına aktif şekilde katıldığını belirten Abacı, “Kadınların işgücüne katılımlarının gelişmiş süreci incelendiğinde dünyanın genelinde sergilenen artışın ülkemiz için geçerli olmadığı görülmektedir. Türkiye’de kadınlara verilen destekler 20-30 yıllık bir geçmişe sahip iken Amerika ve Avrupa ülkelerinde kadın girişimcilere verilen özel destekler uzun yıllardır uygulanıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yarısının kadın olduğu düşünüldüğünde geleceğimizi kurtarmak için öncelikli olarak kadın girişimci sayısını artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kırsal alanda kadının işgücüne katılım oranı, ücretsiz aile işçisi olmasından kaynaklı yüksek görünse de tarım istihdamındaki azalma kadın istihdamında azalışa neden olacağından kırsal alanda kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye bu açıdan avantajlı bir ülke olma yolunda ilerlemektedir. Ancak kırsaldaki kadınlar desteklenirken onların koşullarına uygun kredi ve mesleki eğitim aynı zamanda danışmanlık hizmetleri de sağlanmalı ve onlara olumsuzluklar değil başarı örnekleri sunulmalıdır” dedi.
Mikro kredilerin kırsal alandaki kadınların işgücünü arttırdığını ifade eden Abacı, “Son yıllarda özellikle bir işi olmayan dar gelirli kadınlar için mikro kredi projesi önem kazanmaya başlamakta ve kullanan sayısında bir artış yaşanmaktadır. Verilen küçük miktarlardaki bu kredi ile kadınlar yapmaya başladıkları işlerinden kazanç sağlamalarının yanında, kadınlara verilen diğer desteklerden haberdar olma, iş kurma becerisi kazanma, kendilerine ait bir sosyal güvenceye sahip olma en önemlisi de kendilerine ait gelir elde etme ve erkeklerin çok az müdahale edebileceği bir iş kurmaları sağlanmaktadır. Herhangi bir kefil gerekmeksizin başvurabildikleri bu krediyi öderken de herhangi bir yere gitmeden evlerine gelen mikro kredi çalışanı ile tahsilatı gerçekleştirmektedirler. Bu açıdan mikro kredi kırsal alandaki kadınların işgücü niteliklerine uygun bir kredi olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
Ardından etkinlik kapsamında kendi işlerinde başarılı olmuş kadın çiftçiler de birer konuşma yaptılar.