Zorunlu meslekler arasında yer alan, inşaat iskelesi kurma işinde çalışan 19 kişi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve MEYBEM A.Ş. işbirliğinde açılan kurs sonunda teorik, mülakat ve performans sınavına tabi oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 40 meslekte belge zorunluluğu getirilmesinin ardından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB iştiraki olan MEYBEM A.Ş. tarafından açılan, ‘İskele Kurulum Elemanı Seviye-3’ kursu yapılan sınavlar sona erdi. Toplam 40 saatlik iskele kurulum kursuna katılan 19 kişi, aldıkları eğitimlerin ardından son olarak teorik, mülakat ve performans aşamalarından oluşan sınavlarından geçti. Sınava katılan kursiyerler, sınavı başarıyla tamamlamak için uzmanlar karşısında ter döktü.
KANUNDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU
Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, 6645 sayılı Kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur” dedi.
BELGESİ OLMAYANLAR ÇALIŞAMAYACAK
Kanuna göre; 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildiğini belirten Başkan Murzioğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 25 Nisan 2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24 Mart 2016 tarihinde yayımladığı ikinci tebliğ ile 8 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda söz konusu tebliğlerin ekindeki listede belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan ilk tebliğ ile 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra, 24 Mart 2016 tarihinde yayımladığı ikinci tebliğ ile 25 Mart 2017 tarihinden sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacak, çalıştıran işverenler ise kişi başı 500 TL ceza ödeyeceklerdir. Bu çerçevede ilk tebliğde yer alan 40 meslek içerisinde bulunan İskele Kurulum Elemanı (Seviye 3) mesleğinde Odamız üst kuruluşu TOBB’nin iştiraki olan MEYBEM A.Ş. tarafından 19 kişi MYK Belgesi almak için teorik, mülakat ve performans bölümlerinden oluşan sınavlara katılmıştır. Sınavda başarı olanlar alacakları belgelerle mesleklerinde çalışabileceklerdir” diye konuştu.