Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, berberlerin en büyük sorununun, usta belgesi olmadan iş yeri açan yabancı uyruklu berberler olduğunu söyledi.
Türkiye’de 11 yıldır üste üste pazar günlerini tatil yaprak geçiren tek oda başkanlığı olan ve yabancı isimlere karşı açtığı savaşla gündeme gelen Samsun Berberler Odası, bu sefer de yabancı uyruklu sığınmacıların usta belgesi olmadan açtıkları berber dükkanlarına savaş açtı. Oda Başkanı Pilan, belirlenen 3 iş yerini gerekli mercilere şikayet ettiklerini ifade etti.
Yabancıların usta belgesiz dükkan açmalarının Türk berberler tarafından olumlu karşılanmadığını vurgulayan Zabit Pilan, “Samsun’da bizim en büyük sıkıntımız, usta belgesi olmadan iş yeri açan berberler. Samsun’da çok sayıda da sığınmacı berber var. Bu arkadaşların kalfalık ve çıraklık yapması için gerekli kolaylıkları gösterebilir. Ama ustalık belgeleri olmadan dükkan açmalarına izin vermem. Şu anda 3 tane sığınmacı Samsun’da usta belgesi olmadan berber dükkanı açtı. Bunlar vergi levhalarını çıkarmışlar ve çalışmalarına devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde de 3 tane sığınmacı berberini tespit ettik. Bunları konuşarak ikna ettik ve dükkanlarını kapatarak Türk berberlerin yanında kalfa olarak çalışmaya başladılar. Bu yabancıların, Samsun’da ustalık belgesi olmadan dükkan açması meslektaşlarımızı da rencide ediyor. Orantısız rekabet oluşturup, kaliteyi düşürüyor. Bu berberlerin, bir sakal tıraşı parasına saç-sakal tıraşı yapmasından utanç duyuyorum. Bu arkadaşların kalfa olarak bir yerde çalışmaları daha sağlıklı olacaktır. Bunlarla ilgili şikayetlerimizi gerekli kurumlara bildirdik. Cevabını bekliyoruz” dedi.
“Berberlerden, kuaförlere hafta tatili desteği”
Kuaförlerin hafta tatili yapmak istemesini olumlu karşılayan Pilan, “Kuaförler ve biz berberler, bir elmanın yarısı gibiyiz. Biz 11 senedir, berberler olarak pazar günlerinde tatil yapıyoruz ve kapalıyız. Onlar da haftada 1 gün tatil yapmayı başarırlarsa onları tebrik ederim. Onlar da böylece bu işte saygınlık kazanacaktır. Kuaförler de insandır. Onların da haftada 1 gün tatil yapmaları en büyük haklarıdır. Bu noktadaki kararlı tutumlarını inşallah sürdürürler” diye konuştu.