Canik Toplum Sağlığı Eğitim ekipleri, kansere dikkat çekmek amacıyla seminer düzenledi.
Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Seminerde konuşan Canik Toplum Sağlığı Eğitim Hemşiresi Serpil Ünal, kanserin dünya ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu söyledi. Ünal, “Her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Vakaların en önemli kısmı ise sigara ve beslenme alışkanlıklarından olmaktadır. Kanser korunabilir bir hastalıktır. Doğru korunma stratejileri ile kanser vakaları 3’te 1’inin önlenebildiği çevresel etkenlerin kanser oluşunda yüzde 90-95 oranında etkili olmaktadır. Kötü beslenme, yaşam şartları, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma kanser riskini arttırmaktadır. Çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanserin görülme sıklığını azaltacaktır. Sağlıklı ve hareketli yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilinir. Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süresi uzatılabilmektedir” dedi.
Kanserde görülen belirtiler hakkında da bilgi veren Ünal, “Kanserde 7 belirti görülmektedir. Bunlar, rahim ve makattan gelen normal olmayan kanama ve akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik, sertlik ve urlar, uzun süre iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, hazımsızlık ve yutkunma güçlüğü, vücudumuzdaki ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara ve büyük ve küçük abdest yapmaktaki değişikliklerdir. Bu değişiklikler kendimizde ya da yakınımızdakilerde görüldüğünde en kısa sürede bir hekime muayene olmamız gerekmektedir. En sık görülen kanser türleri ise, meme, akciğer, prostat, mide, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleridir” diye konuştu.
Daha sonra eğitim ekipleri Serpil Ünal, Aysun Kuleyin, Nuray Yavuz ve Figen Şafak Okay vatandaşlara ve öğrencilere kanserle ilgili broşürler dağıttılar.