Çevreye duyarlı projelerle öne çıkan İlkadım Belediyesi, başlattığı kampanyalarla geri dönüşümde büyük adımlar atıyor.
İlkadım Belediyesi Çevre ve Koruma Kontrol Müdürlüğü tarafından başlatılan ’Dönüşüme İlkadım’ projesi ile önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atılıyor. ’Dönüşüme İlkadım’ adı verilen projeyle, ambalaj atıklarının, atık pillerin, atık yağların ve bayat ekmeklerin toplanması için insanların toplu yaşama aşanları olan sitelerde oturan hane sahiplerini sisteme entegre etmek için pozitif ayrımcılık yapacak.
Tok’tan projeye hassasiyet
Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla çalışmalarını sürdüren İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Dönüşüme İlkadım projesinin ilk eğitimini hane sahiplerine kendisi verdi. Kardelen Sitesi’nde Karadeniz ve Yılmaz ailesine projenin ilk eğitimini veren Başkan Erdoğan Tok, ambalaj atıklarının, atık pillerin, atık yağların ve bayat ekmeklerin toplanması için belediye olarak bu projeye çok önem verdiklerini söyledi.
Çevre bilinci ve geri dönüşüm duyarlılığı
Vatandaşlara çevre bilinci kazandırmak ve geri dönüşüme duyarlılığı attırmak amacıyla 4 farklı başlıkta geri dönüşüm projesine start verdiklerini kaydeden Başkan Erdoğan Tok, "Çevreye olan duyarlılığı bütün topluma hissettirmek istiyoruz. Geri dönüşebilen atıklar milli bir servet. Bu atıklar heba olup gidiyor. Geri dönüşebilen atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasını toplumsal bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla sitelerde bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Geleceğimizi oluşturmadaki en önemli faktörlerin başında çevreyi korumaktır. Geri dönüşüm, hem çevremize hem de ekonomimize artı değer katmanın temel yollarındandır. Kaynaklarımızın israfını önlemenin yolu çevremizi korumaktan geçiyor. Bunu bir belediyecilik hizmetinden ziyade gelecek nesillere borcumuz olarak görüyoruz” dedi.
Eğitim sitelerde başlayacak
Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından ilerleyen günlerde sisteme entegre olmak isteyen sitede oturan hane sahiplerine yönelik eğitimlerin başlayacağını ifade eden Başkan Tok, “Bu proje uygulaması esnasında hane eğitimleri çeşitli eğitim materyalleri ile birebir ve yüz yüze yapılacaktır. Bu esnada site görevlileri, hane sakinleri, çocuklar için ayrı ayrı eğitim programlarımız olacaktır. Bu projenin uygulanmasından elde edilen sonuçlar ile ‘Dönüşüme İlkadım’ projesi ilçemiz sınırları içinde tüm sitelerde, talep edenler öncelikli olmak üzere uygulanacaktır” diye konuştu.
Sisteme entegre olanlara pozitif ayrımcılık
Dönüşüme İlkadım projesine entegre olan siteleri ödüllendireceklerini söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Sisteme entegre olan bu projenin uygulaması başarıya ulaştığında siteye pozitif ayrımcılık yapacağız. Sisteme gönüllü katılımını sağlamak için yetkili firmalarımız tarafından bazı hediyeler de siteye verilecektir. Örneğin, sitede oturan çocuklarımızın oynamaları için masa tenisi hediye edeceğiz. Ortak kullanım alanı olan site avlusu ve bahçesi belediye ekipleri tarafından yılda 1 kez bedelsiz ilaçlanacak ve yıkanacak. Sitenin bahçesindeki çiçek ve bitki türlerinin temini konusunda belediye ücretsiz karşılayacak. Bank, çöp kovası gibi taleplerinde siteye öncelik tanınacak” şeklinde konuştu.