SAMSUN (İHA) – Samsun’da bulunan esnaflar, "Babalar Günü"nde, Sevgililer Günü ve Anneler Günü’ndeki gibi iş yapamadıklarından yakındılar.
Babalar Günü birçok ülkede Haziran ayının 3. haftası kutlanıyor. Türkiye’de de bu yıl babalar günü 19 Haziran Pazar günü kutlandı. Her özel günde olduğu gibi Babalar Günü’nde de insanlar babalarını ve eşlerini sevindirmek için küçük sürprizler yapıp hediyeler alıyorlar. Son yıllarda babalara fazla hediye alınmadığından yakınan esnaflar, Sevgililer ve Anneler Günü’nde hediye satışlarının daha çok olduğunu söylediler.
İnsanların yaşam mücadelesi vermekten hediye alamadıklarını dile getiren hediye mağazası sahibi Muhammet Çakar, “İnsanlar gerçek yaşam mücadelesi içerisinde oldukları için hediye alamıyorlar. Esnafın ve vatandaşların ekonomik durumu iyi değil. Dolayısıyla hediye almak lükse giriyor. Son 2-3 senedir Babalar Günü’nde hediye satışları iyi değil. Ancak insanlar Sevgililer Günü’nde daha yoğun bir çaba içerisine giriyorlar. Anneler Günü’nde de hediye satışları ve hareketlilik daha fazla oluyor. Baktığımız zaman durum itibariyle insanların babalar gününü pek önemsemedikleri ortada. Babalar ne kadar da çok geçim yükünü çekse de çocukları ve eşleri onları çok önemsemiyor gibi görünüyor” dedi.
“BABALARI YERİNE SEVGİLİLERİNE HEDİYE ALIYORLAR”
İnsanların daha çok sevgililerine hediye aldığını ifade eden hediyelik eşya dükkanı çalışanı Yasemin Kabadayı, “Babalar Günü öncesinde satışlarda son 2 senedir bayağı bir düşüş var. Sıcak hava ve Ramazan ayının etkisiyle insanlar hem dışarı çıkıp alışveriş yapmıyorlar hem de geçim mücadelesine daha çok önem veriyorlar. Sadece hediyeciler değil bütün esnafların işleri durgun. Hediye almak için gelen az sayıda insan da genelde babalarına Oscar Ödülü hediyesi alıyor. Üzerine ‘Yılın En İyi Babası, En yakışıklı Babası, En fedakar Babası’ gibi ifadeler yazdırıyorlar. Sevgililer Günü’nde satışlarımız daha iyiydi. İnsanlar babalarına hediye almak yerine sevgililerine hediye almayı daha çok tercih ediyorlar” diye konuştu.
İnsanların Babalar Günü’nü sosyal medya aracılığıyla kutladığını belirten tuhafiyeci esnafı İhsan Öztürk ise, “Artık Babalar Günü, yeni moda olan sosyal medyadan kutlanıyor. İnsanlar babalarına kıyafet ya da hediye almak yerine sosyal medyadan fotoğraf paylaşarak Babalar Günü’nü kutlamayı tercih ediyor. Durum böyle olunca da biz esnaflar Babalar gününde iş yapamaz hale geliyoruz. Bu balar gününde sadece 1 pantolon satabildim” şeklinde konuştu.
Aksesuar giyim üzerine satış yapan esnaf Murat Çatalsakal’da, “Babalar Günü’nde eskisi gibi bir alışveriş olmadı. Alışveriş yapanlar da cüzdan ve kemer satın aldılar. Anne ve Sevgililer Günü’nde ise işler tam tersine dönüyor. O günlerde Babalar Günü’nün aksine daha çok iş yapıyoruz. Biz esnaflar Babalar Günü’nden umduğumuzu bulamadık” ifadelerini kullandı.