Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan “Fındıkta Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında, “Fındıkta Budama Uygulamaları Tarla Günü” düzenlendi.
Terme ilçesi Şeyhli Mahallesi’ndeki üretici Fatih Uçar’a ait demonstrasyon bahçesinde düzenlenen programa, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Şube Müdürleri Erol Baş, Fuat Coşkun ve İcabi Çağan, İlçe Müdürleri Ahmet Dursun, Mehmet Güreş, Yener Günay ve Sefer Girişen, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Tarım Kredi Kooperatifleri, Fındık Tarım Satış Kooperatifi temsilcileri, Kredi Yurtlar Kurumu temsilcisi, teknik elemanlar, tarım danışmanları, çiftçi kuruluşları ve çok sayıda üretici katıldı.
Demonstratör çiftçi Fatih Uçar’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir, dünya fındık üretim alanlarının yüzde 79.9’nun Türkiye’de olduğu, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 68’inin, fındık ihracatının ise yüzde 75.6’nın Türkiye tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, Samsun’da ise Türkiye fındık üretiminde yüzde 13’lük bir paya sahip olduğu ifade etti. Demir, “Bununla birlikte, fındıkta verim ve kalite değerleri birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşüktür. Bunun nedenlerinin başında, fındık bahçelerinin çok yaşlı olması, bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olmasının yanı sıra, budama uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olması ve bitki besleme hataları gelmektedir” dedi.
Karadeniz Bölgesi yoğun olmak üzere 39 ilde fındık tarımının yapıldığını belirten Demir, “Türkiye fındık üretim alanlarının yaklaşık 7 milyon dekar, yıllık fındık üretiminin ise yaklaşık 700 bin ton civarındadır. Ordu, Giresun, Samsun, Adapazarı, Trabzon ve Düzce ilinin, Türkiye fındık üretiminin yüzde 91’ini karşılamaktadır. 400 bin çiftçi ailesinin bağımlılarıyla birlikte 2 milyon kişinin geçimini doğrudan fındık tarımından sağlanmaktadır. Dolaylı etkileriyle birlikte fındık üretiminin yaklaşık 5 milyon kişi ile alakalıdır. Türkiye’nin fındık ihracatı 2.82 milyar dolardır. Bu rakam Türkiye tarım ürünleri ihracatının yüzde 16.8’ine tekabül etmektedir. Fındık meyvesi tarım ürünleri ihracatımız içerisinde lokomotif bir üründür. Türkiye’de üretilen fındığın sadece yüzde 12’lik bir kısmı iç pazarda tüketilmektedir. Türkiye’de fındık üretim alanları İtalya’nın 10 katı olduğu halde, üretim ise İtalya fındık üretiminin ancak 5 katıdır. Çünkü İtalya’nın fındık verimi daha yüksektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Terme ilçesi Şeyhli Mahallesi’ndeki üretici Fatih Uçar’a ait tarlada fındık budama yapıldı.