Atakum Gençlik Merkezi’nde “Şehir ve Kimlik” sunumuyla üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, ”Şehirlerimizi medeniyet ve kadim değerlerimize uygun ruha döndürmeliyiz. Bunu sağlayacak olan da yerel yöneticilerdir” dedi.
Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Derneğinin (SOSKADER) davetlisi olarak “Şehir ve Kimlik” sunumuyla üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Konferansa Başkan Genç’in yanı sıra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SOSKADER Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turan ve üniversite öğrencileri katıldı.
Ülke olarak önemli günler yaşadıklarını ifade eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç konuşmasında, “15 Temmuz’da millet ve devlet olarak kara bir gece yaşadık. 15 Temmuz’da ilk defa darbeyi durduran bir halk vardı. O gecenin kahramanları sizlersiniz. Nasıl milli ve manevi değerlere bağlı olduğunuzu tüm dünyaya gösterdiniz. Çanakkale’de ecdadımızın 100 yıl önceki ruhuna, bu aziz millet 15 Temmuz gecesi döndü. İşte şehirlerimizi de bu ruha döndürmemiz gerekir. Şehre ruh kazandıran medeniyet ve kültürdür. Bu medeniyet ve kültürü topluma adapte edecek ise yerel yöneticilerdir” sözlerine yer verdi.
“Şehri değil, insanın geleceğini inşa ediyoruz”
Şehre bir taş dahi koyarken bin kere düşünülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Genç, “Şehir, sadece değişik inşa malzemeleriyle, bugün beton, geçmişte taş veya başka bir şey, değişik inşa malzemeleriyle rastgele düzenlenmiş bir mekan değildir. Hacı Bayramı Veli’nin şu sözü şehir ve kimlik açısında önemlidir: ‘İnsan, şehri inşa ederken aslında taşın toprağın arasında kendisini inşa eder. Gönülde her ne var ise, şehir olarak görünür. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur’ ” dedi.
Canik Belediyesi olarak amaçlarının yaşanabilir bir şehir inşa etmek olduğu söyleyen Başkan Genç, ”Sadece beton binalar yaparak bir şehri imar edemezsiniz. Bu şekilde sadece kent oluşturursunuz, ama bir şehir, bir medeniyet inşa edemezsiniz. Şehir bulunduğu konum, coğrafya bakımından doğal olarak kurulur, gelişir. Kent ise sonradan inşa edilir, geliştirilir. Örneğin bir İstanbul, Selçukluların Karadeniz’de kurduğu ilk ve tek şehir olan Samsun, kökü binlerce yıl öncesine dayanan Bağdat birer şehirdir. Ancak Dubai bir kenttir. Şehir birleştirir, kent ise tekilleştirir. Şehir kültürü ancak şehir ahlakıyla oluşur. Şehrin estetiği mimarisi, insanın estetiği ise ahlaktır” açıklamasını yaptı.
Şehirlerin insanların geleceğini şekillendiren mekanlar olduğunu ifade eden Başkan Genç, ”İnsanların geleceğine ufuk çizecek olan şehirlerdir. Eğer doğru bir dönüşümü sağlayamazsak sadece şehirleri değil, geleceğimizi de kaybederiz. Geleceğini kaybeden şehirlerinde medeniyet iddiası olamaz. Bunu sağlamamız için insanı merkeze koyan bir şehir planlarına ihtiyacımız var. İnsanın yaşamı içerisindeki her ihtiyacını karşılayacak bir planlamadan bahsediyorum. Bu sosyolojik planlamayı yapmak zorundayız. Sosyolojik planlamayı yapamayan şehirlerin medeniyet iddiası olamaz. Medeniyet iddiası olamayan bir ülkenin de gelecek iddiası olmaz” diye konuştu.
“Şehrimizin hafızası belli; Selçuklu ve Osmanlı”
Samsun’un derin bir tarihi hafızaya sahip olduğunu ifade eden Genç, “Şehirlerin aynı insanlar gibi kişiliği ve kimliği vardır. Bu şehrin kimliği bellidir. Selçuklu ve Osmanlı şehridir Samsun. Samsun, Selçukluların kurduğu bir şehirdir. Milli Mücadele şehridir. Dolayısıyla turizm için dahi olsa Samsun’un sembollere ihtiyacı yoktur” şeklinde konuştu.
Canik’te sadece binaları değil bir anlayışı da değiştirdiklerini söyleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç şöyle devam etti: “İlçemizde yapmış olduğumuz Kuzey Yıldızı Kentsel Dönüşüm projesiyle 383 dönüm üzerinde adeta yeni bir şehir inşa ettik. Sadece şehir değil, yeni bir anlayış, sosyolojik bir gelişmeyi de inşa ettik. Kuzey Yıldızı Mahallemizde kentsel dönüşüm yapmadan önce kadınların mülk sahibi oranı yüzde 1 bile değildi. Bugün bu oran yüzde 38. Buradaki kentsel dönüşüm hamlemiz paylaşımda da yeni bir anlayışı getirdi. Kuzey Yıldızı Mahallemizdeki insanlar artık geleceğe daha güvenle bakıyor.”
Boşnakzade Ahmet Resai Bey’in duruşu
Samsun’un tarihte önemli bir şehir kimliğinin olduğunu söyleyen Başkan Genç, “20 Ekim 1930 tarihinde Serbest Cumhuriyet Fırkası adayı olarak Samsun Belediye Başkanlığı’na seçilen Boşnakzade Ahmet Resai Bey’in siyasi duruşu Samsun’un o zamanki kimliğinin ne kadar güçlü olduğunu işaret ediyor aslında bize. 1930 yerel seçimlerinde Serbest Cumhuriyet Fırkası, Türkiye’de tek bir ilde belediye başkanlığı kazanmıştır. O il de Samsun’dur. Serbest Cumhuriyet Fırkası adayı olarak seçimi kazanan belediye başkanı da Boşnakzade Ahmet Resai Bey’dir. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılmasına rağmen halkın iradesine saygısından dolayı istifa etmemesi Samsun’un nasıl bir kimliğinin olduğunun en önemli göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Konferans sonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SOSKADER Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turan katılımlarından dolayı Başkan Genç’e teşekkür plaketi takdim ederken, Başkan Genç de Turan’a davetlerinden dolayı Osmanlı kaftanı hediye etti.