Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) ile ÇEKÜL Vakfı işbirliği toplantısı gerçekleştirdi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Çekül Yüksek Danışma Kurulu Üyeleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, KATAP yönetim kurulu üyeleri ve KATAP akademik kurul üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda önemli konular görüşüldü.
Toplantıda söz alan ve bir tanıtım sunumu gerçekleştiren KATAP Genel Başkanı Şeref Aydın, “Kültür mirası ve yerel tarih araştırmaları ve proje çalışmaları, müzecilik ve sergi çalışmaları/projeleri, söyleşi-sempozyum-panel gibi etkinlikler, kentlerde tarih-estetik-sanat ve kültür kurultayları, Karadeniz kentleri tarih araştırma ve arşivleme çalışmaları, sözlü tarih çalışmaları, arkeolojik araştırmalar ve bildiriler, belgesel ve fotoğraf çekimleri bilimsel yayın akademik hazırlıklar (araştırma notları), kitap,broşür,harita,kültür rotaları hazırlama çalışmaları, aylık bülten/tanıtım afişleri, yerel yönetimlerle diyalog çalışmaları, kültürel,tarihsel ve doğal mirası koruma etkinlikleri, bilgi ve belge arşivi, yaz ayları doğa kampları, Karadeniz tarih,kültür ve doğa kentleri, kırsal yerleşkeler/köyler, antik yerleşkeler tekil tarihi yapılar/dokular (ahşap camiler-kiliseler-çeşmeler-kaleler-köprü-değirmen-eski evler gibi), doğal çevre (vadi-kanyon-kıyı-göl), yaban hayatı(özel nitelikli flora-fauna vb.), bilimsel araştırmalar ana yöntemimizdir. Proje hazırlama eğitimleri güncellenebilir kent envanterleri ve kent tarihi-kültürel değerler, veri tabanı kent müzeleri kurma destek çalışmaları ve projeleri web sayfası /sosyal paylaşım sayfası gibi çalışmaları, kültür köyleri, Projesi, sürdürülebilir turizm gibi çalışmaları ve turizmi geliştirme çalıştayları, yerel turizm tanıtım faaliyetleri, çeşitli fonlardan yerel projeler için destekler, Turistik Ürün Oluşturulması ve Pazarlanması gibi çok geniş kapsamlı bir çalışma alanı ve çeşitliliği yaratacağız. Bu durum da ÇEKÜL Vakfı özellikle ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve bizimde onursal başkanımız olan Prof. Dr. Metin Sözen’in desteği çok önemli. Samsun ve Karadeniz kentlerine bir bütün olarak ortak bir yaklaşımla hareket ederek potansiyeli büyük bir enerjiye dönüştüreceğiz” dedi.
Konuşmasına devam eden Aydın, “Karadeniz ülkelerinin kıyı kentlerini de kapsayan bir çalışma ve işbirliği ile Karadeniz Ülkeleri Tarihi Kentler Birliği kurulmasına vesile olacağız. Kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına önemli bir misyon yükleneceğiz. ÇEKÜL Vakfı en büyük desteğimiz olacaktır” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, “Bu sunumdan ve böylesine güçlü bir akademik yapıdan çok etkilendim. Benzer bir çalışmayı bölgemizde de uygulamak isterim. Birlikte istişarede bulunmak üzere KATAP yönetim ve akademik kurulu davet ediyorum, başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Çekül Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyelerinin de öneri konuşmalarının ardında son olarak söz alan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, “Ülkemizin en uç noktasına kadar çalışarak bu toprakların, üzerinde yaşayan gerçek sahiplerinin olduğuna işaret vermeye çalışıyoruz. Önünü görmeyenler yolda takılır düşer. Toplumlar da biraz buna benzer. Eğer ileriye planlı hedefler koymazsanız, herkesin paylaşacağı ortak bir gelecek yaratamazsınız. Orada kültür yara alır. Binlerce yılda üretilmiş kültürleri bir günde eritemezsiniz ve o hakkı da kimse size vermez. Bu nedenle bu yeni yapılanmayı, Karadeniz gibi güçlü bir bölge de bu denli kapsamlı ve donanımlı bir ekiple başlayacak olmanızı İçten samimiyetle kutluyorum. ÇEKÜL Vakfı olarak birlikte her alanda işbirliğini önemsiyorum. Maddi manevi her zaman yanınız da olduğumuzu bilmenizi isterim. Platformda yer alan herkesi şahsım ve ÇEKÜL Vakfı adına selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Ardından KATAP Genel Başkanı Şeref Aydın ile KATAP Akademik Kurul Başkanı Prof. M. Yavuz Erler birlikte KATAP adına Prof. Dr. Metin Sözen ve diğer katılımcılara tanıtım hediye çantası ve plaket sundular. Ardından toplu hatıra fotoğraf çekilmesi ile toplantı sona erdirildi.