Samsun Büyükşehir Belediye Komisyonu’nda Atakum sahiline cami yapılması konusu görüşüldü.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 yılı Temmuz ayı 13. Birleşiminin 1. Oturumu Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında yapıldı.
Komisyon üyelerinden darbeye tepki
Gündem maddeleri öncesinde söz alarak Türkiye’de yaşanan darbe girişimine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfek, “Devletin meşru güçleri anayasal kurumların, başta siyasilerin ve halkında darbeye tavır almasıyla bastırılması sonucu ülkemiz çok şükür bir uçurumdan geri dönmüştür. Cemaat bağları anayasa ve hukuk devletine bağlılıktan güçlü olanlar ne yazık ki ülkemizde generallere kadar yükselmiş, yargıç ve savcı olabilmişlerdir. Şimdi zaman geçmişin yanlışlarından herkesin özeleştiri yapıp, dersler çıkarıp, demokrasinin bütün kurum ve kurumlarıyla yaşatıldığı huzurlu ve mutlu bir ülke için Anayasamızın ilk maddesinde yer alan ‘Türkiye Cumhuriyet devleti demokratik, laik ve sosyal bir sosyal hukuk devletidir’ ilkesine sımsıkı sarılıp, ülkeyi yönetmek için el ele verme zamanıdır. Artık hepimizin huzurlu yaşayabileceği tek ortamın demokrasi olduğu net olarak anlaşılmalıdır” dedi.
Darbe girişiminde halkın koyduğu tepkiye teşekkür eden Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır, “Her şeyden önce halkımıza teşekkür etmemiz gerekiyor. En üst seviyedeki tepkisini göstererek demokrasiye olan sahipliğini ortaya koydu. Hükümetimiz de darbe girişimi ve darbe yapanları da tutukladı. Onlara gerekli cezaları en kısa zamanda çarptıracaktır. Bundan sonra da bu tür girişimlere hiç kimse teşebbüs edemeyeceği şekilde devlet yapılanmasını oluşturacaktır. Emeği geçen başta milletimize komisyonumuz adına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Atakum sahiline cami yapılması
Konuşmaların ardından komisyonun gündem maddesi olan Atakum sahiline bir cami yapılması görüşüldü. Oylama öncesi konuşan Turan Çakır, “Karayolları sahilinden Polis Okulu sahiline kadar bir cami yok. Amacımız büyük bir cami yaptırmak değil, sahildeki insanların ihtiyaçlarını karşılamak” şeklinde konuştu.
Camilere karşı olmadığını ifade eden Tüfek ise, “Özellikle Ramazan aylarında belediyelerimiz sosyal belediyecilik anlayışına uygun olarak fakirlere, gariplere önceden iftar yemekleri veriliyordu. O dönemlerde belediye bütçesi pek fazla yoktu. Bir takım zengin insanlarımızın iftar düzenlemesiyle oluyordu. Bu Türkiye yeni Müslüman olmadı. Belediyelerimiz Ramazan ayında bir yarış içerisindeler. Gerçekten fakir ve fukaraya yapılan yardımın sonuna kadar yanındayım. Ama meydanlara gelen insanların profiline baktığımda hiç fakir fukara görmedim. Belediyelerimiz bir de sahur yemeği veriyor. Sahur yemeğine katılan arkadaşlara bakıyorum. 20-25 yaşındaki gençler, taşı sıksa suyunu çıkarır. Hepsinin üzerinde 250-300 TL’lik tişörtler var. Ramazan yemeklerine karşı değilim ama bu yemekleri kime veriyorsunuz. Basında her başkanın önünde bir kazan, elinde bir kepçe çorba dağıtıyor. Bunlar hoş görüntüler değil. Belediye imkanlarını hak eden fakir fukaraya sonuna kadar kullanalım” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından ilgili gündem maddesi oy birliği ile kabul edilerek meclise gönderildi.