Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasanın, oda üyelerine birikmiş aidat borçlarına taksitle ödeme başta olmak üzere birçok imkan getirdiğini söyledi.
Başkan Salih Zeki Murzioğlu, kamuoyunda, ‘torba yasa’ olarak da bilinen, ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6736 Sayılı Kanun’la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geçen günlerde 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunun, oda üyelerini de yakından ilgilendirdiğini belirten Murzioğlu, “Çıkan kanun, gecikmiş aidat borcu bulunan üyelerimize, 31 Ekim 2016 tarihine kadar odamıza bir dilekçe ile başvurmaları halinde borçlarını yapılandırma imkanı getirmiştir” dedi.
Kimleri ilgilendiriyor?
Kanunun, oda üyelerini ilgilendiren kısmından bahseden Başkan Murzioğlu, “Anılan kanunun 11. maddesinin beşinci fıkrası gereği düzenleme, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki alacaklar için yapıldığından 2016 yılı aidatlarının ikinci taksitleri madde kapsamı dışındadır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği 19 Ağustos 2016 tarihinden önce üyelerin borç asıllarını tamamen veya kısmen ödemiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silinecektir” diye konuştu.
31 Ekim’e kadar başvurulması gerekiyor
Kanun hükmünün ilgilendirdiği üyelerin düzenlenen taksitlendirme imkanından yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’na bir dilekçe ile başvurmaları gerektiğini belirten Başkan Murzioğlu, “Bu tarihten sonra yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır. Başvuru üzerine aidat borç asılları azami altı taksite kadar bölünebilecektir. Birinci taksitin son ödeme tarihi 30 Kasım 2016 olup, kalan beş taksit birer aylık dönemler halinde tahsil edilecek ve bu alacaklara uygulanan gecikme zammı silinecektir. Taksitli ödeme yapmak istemeyen üyelerimiz başvuru dilekçelerinde belirtmek suretiyle ilk taksit ödeme süresi (30 Kasım 2016) sonuna kadar aidat borcu aslının tamamını yatırarak bu kanun hükmünden yaralanabilir” açıklamasında bulundu.
Murzioğlu fırsatın değerlendirilmesini istedi
Tüm üyeleri kanun hükmünden yararlanmaya beklediklerini dile getiren Murzioğlu, “Oda aidat borçları nedeniyle icra işlemlerinin başlatılmış olması durumunda taksitlendirme için başvuran üyelerin icra işlemleri durdurulacaktır. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilemeyecek. Borçlarını taksitlendiren askıdaki üyeler, borçlarının tamamını ödemedikleri müddetçe askıdan indirme işlemi yapılmayacaktır. Öte yandan, yapılandırılan taksitlerden herhangi birinin aksatılması halinde yapılandırma iptal edilecektir. İlgili üyelerimizin, kanun hükmünden yararlanmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.