İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sağlıklı Beslenme ve Spor Panayırı” düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ve gün boyu sürece olan panayıra Vali Yardımcısı Ali Garip Saral, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panayır ilk olarak İstiklal Caddesi üzerindeki Verem Savaş Dispanseri önünden yürüyüşle başladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlik alanına gelen protokol ve vatandaşlar buradaki etkinliklere katıldı.
Etkinlik öncesi konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Amacımız özellikle Samsunlu gençlere ve Samsunumuza sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam algısı oluşturabilmektir. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı korumak ve geliştirmek için hareketsiz çevreleri azaltıp, fiziksel aktiviteleri yok etmeyi hedeflemekte ve buna uygun stratejiler geliştirmektedir. Bu nedenle çocuk ve adölesanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması ve fiziksel aktivite engellerinin ortadan kaldırılmasının önemi vurgulanmaktadır” dedi.
Amaçlarının sağlıklı bir Samsun halkı yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna giden ilk mücadelenin meşalenin yakıldığı Samsun şehrinde tüm Türkiye’ye sağlıklı bir nesil yetiştirmenin örneğinin ve meşalesinin Samsun’dan yakmanın amacı ve bilinci içersindeyiz. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ın her zaman her daim Samsun’a vermiş olduğu desteklerle büyük organizasyonların ve etkinliklerin devamını sağlayacağız” diye konuştu.
Bugün aynı zamanda ‘Dünya Süt Günü’nü de kutladıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “1956 yılından buyana kutladığımız Süt Günü’nü bugün itibariyle de bu panayırda da anıyoruz. Panayırda emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Samsun’un hep ilklerin ve örnek şehir olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Bundan sonraki süreçte de tüm Türkiye’ye sağlıklı yaşam, spor, sağlıklı beslenme ile ilgili örnek olacaktır. Örnek çalışmalara imza atacaktır” ifadelerini kullandı.
Samsun’da 25 kilometre boyunca bisiklet yolu yaptıklarını ifade eden Vali Yardımcısı Ali Galip Saral şöyle konutu: “Bugünkü etkinliğimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Sağlık İl Müdürlüğümüz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün büyük uğraşları oldu. Hedefimiz Samsun’da herkesin spor yapabileceği ortamları ortaya çıkarmaktır. Sloganımız ‘Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam’dır. Bu çerçevede bize büyük katkı veren Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye çalışanlarına da teşekkür ediyoruz. Samsun’da yaklaşık şuanda 25 kilometre bisiklet yolu oluştu. Önümüzdeki yıl bu yolun 40 kilometreye ulaşacağı bugünden planlandı. Yıl içersinde bu doğrultuda öncelikle ilkokul, sonra ortaokul ve daha sonra da lise öğrencilerine okullarında bisiklet modülü dersi alan öğrencilerine bisiklet vererek onları sağlıklı yaşam için örnek insan haline getirme düşüncesi içersindeyiz.”
Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde “Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018” kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine toplam 439 adet bisiklet teslim edildi.
Ardından 5 bin kişilik bulgur pilavı ve ayran dağıtıldı. Panayırda ayrıca 1 ton fındık ve 1 ton elma dağıtıldı. Panayırda vatandaşlar ve çocuklar bowling, sumo güreşi, zıpzıp, tenis gibi oyunlar oynadılar.
Gün boyu devam eden etkinlikte eğlenceli oyunların yanı sıra stantlarda vücut analizi, solunum fonksiyon testi, kan şekeri ölçümü gibi ölçümler yapılarak sağlıklı beslenme, kanser, anne sütü ve emzirmenin önemi, aile hekimliği uygulaması, bulaşıcı hastalıklar gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Etkinlikte tüm katılımcılara bulgur pilavı, ayran, fındık ve elmanın yanı sıra su ve bal gibi sağlıklı yiyecekler ve içecekler ikram edildi.