Bir süre önce Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Milli Mücadele’nin ilk planlarının hazırlandığı tarihi Şeyh Sadi Tekkesi, vatan uğrunda şehadet şerbetini içmiş şehitlerin anılarını yaşatmaya hazırlanıyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, tarihi Havza mitingi öncesinde Samsun ahalisinin gizlice buluşup çetelerin saldırılarına karşı ilk direniş planlarının hazırlanıp, stratejilerinin yapıldığı Şeyh Sadi Tekkesi restorasyonu bitti.
GÜNEYDOĞU ŞEHİTLERİNİN HİKAYELERİ ANLATILACAK
Geçmişten bugüne kadar vatan uğrunda can vermiş şehitlerimizin anılarının yaşatılacağı Şeyh Sadi Tekkesi ve Kuvayi Milliye Ruhu binasını gezen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ekran üzerine yansıtılan görüntüler eşliğinde Çanakkale Destanı’nın ve Kurtuluş Mücadelesi’nin anlatıldığı Tekke’de bir de Güneydoğu şehitlerinin öykülerinin anlatılacağı bir hikaye yapılması talimatını verdi.
DUYGULANDIRAN EKRAN
Kuvayi Milliye Müzesi olarak ziyaretçilere kapılarını açacak olan Tekke’nin içerisinde yer alan şehitlerin isimlerinin ve fotoğraflarının döndüğü ekranı izleyen Başkan Yılmaz, duygu dolu anlar yaşadı. Tekke’nin içerisinde yer alan ayrıca Kıbrıs Harekatı’nda yaşanılanların yer aldığı o günkü gazete kupürleri ve Kıbrıs gazilerinin fotoğraflarını inceleyen Başkan Yılmaz, millet olarak şehitlerimizi her zaman yüreğimizde taşıyoruz. Onların hiçbir zaman ölmediğini dinimizce de biliyoruz. Bunu gençlerimize, gelecek nesillerimize de inşallah restore ettiğimiz Kuvayi Milliye müzemizde daha yakından göstereceğiz" diye konuştu.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK TARİHİ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK"
Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet verecek Şeyh Sadi Tekkesi’nin Samsun’un Milli Mücadele tarihi açısından büyük bir önemi bulunduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, ’’Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin ilk adımını attığı şehrimizdeki ziyaretleri ve görüşmeleri kadar, bunları gerçekleştirdiği mekanlar da tarihimiz açısından çok önemli ve değerli. Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi olarak, bu mekanlarımızı bulup restore ederek yaşatmayı ve halkımızın hizmetine sunmayı misyon edindik. Şey Sadi Tekkesi’ni ilk görünce tüylerimiz diken diken olmuş, harabiyeti bizleri üzmüş, utandırmıştı. Ancak tarihimize yakışır bir şekilde restore ederek kentimize yeniden kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kuvayi Milliye Müzemiz şimdiden hayırlı olsun. En kısa sürede burası halkımızın ziyaretine açılacak" şeklinde konuştu.