Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Meclis Komisyon Toplantısı’nda, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve yakın zamanda şehit olanların isimlerinin Samsun sokaklarına ve tesislerine verilmesiyle ilgili madde oy birliği ile komisyondan geçerek meclise havale edildi.
Dün meclisten komisyonlara havale gedilen 50 gündem ve 3 gündem dışı madde bugün Büyükşehir Belediyesi merkez binası toplantı salonunda ele alındı. Maddelerden 50’si oy birliği ile komisyonlardan geçirilerek meclise havale edilirken, Atakum ve Kavak ilçelerinde yapılması planlanan güneş enerjisi üretim santrallerinin yapılması için görüşülen enerji üretim alanı belirlenmesine ilişkin nazım imar planı tekliflerini kapsayan 3 madde ise oy çokluğu ile kabul edilerek meclise sevk edildi.
Doğu ve Güneydoğu’da şehit düşen askerlerin isimlerinin Samsun ilçelerine verilmesi konusunda da kararlar alınırken, Terme Cumhuriyet Meydanı’nın isminin ‘15 Temmuz Milli İrade Meydanı’ olma konusunun daha sonraki aylarda görüşülecek mecliste gündeme alınacağı belirtildi.
Büyük Otel’in yerine “Ömer Halisdemir” ve “Erol Kolçak” Salonu
Son gündem maddesi olan sokak ve tesislere şehitlerin isminin verilmesi maddesine açıklık getiren Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, “Eski Büyük Otel’in olduğu yere çok amaçlı bir salon yaptık. O bölgede kapalı spor salonunu da içine alan valiliğe kadar olan bölgeyi ‘15 Temmuz Şehitler Parkı’ olarak meclise sunulmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Bey istedi. Orada çok amaçlı salonumuz 2 kattan oluşuyor. Bu tesiste bulunan zemin kattaki salona ‘Erol Kolçak Salonu’, 1. katta bulunan solona ise ‘Ömer Halisdemir Salonu’ olarak isimlendirilmesini istiyoruz. Başkanımız bize böyle bir öneri sundu. Diğer ilçelerde ki isim değişiklikleriyle beraber bu isimlerin kabulünü komisyona sunmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından aynı madde içerisinde yer alan Ayvacık, Bafra, Canik, 19 Mayıs ve Tekkeköy ilçelerindeki sokak ve tesislere şehitlerin adının verilmesi maddesi oy birliği ile kabul edildi.
Terme ‘Cumhuriyet Meydanı’ konusu
İsimlerin yer aldığı maddenin onaylanmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfenk, Meclis Başkan Vekili Turan Çakır’a, “Terme Cumhuriyet Meydanı’nın adının ‘15 Temmuz Milli İrade Meydanı’na dönüştürülmesi kararının alındığını duyduk. Ama bu isim değişikliklerinde böyle bir madde gelmedi. Cumhuriyet Meydanı’nın ismi değişecek mi?” diye soru sordu.
Daha sonra Terme Meclis üyesinin, böyle bir karar aldıklarını ancak Büyükşehir Meclisi’ne henüz göndermediklerini belirttikten sonra söz alan Çakır, “Meydan, sokak ve caddelerin isim değiştirilmesi yetkisi Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’ndedir. Ama Terme Belediyesi Meclisi de hassasiyet göstererek, meclis üyeleri Terme’nin kararıdır noktasında hareketle böyle bir karar almışlar. O kararı da bize gönderdiklerinde sizlerin oyuyla birlikte o konuyu da sonuçlandırırız” diye konuştu.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından 3 gündem dışı madde komisyonda ele alındı. İlk gündem dışı madde olan Lojistik Köy’ün nazım imar planındaki değişik maddesi, Tekkeköy’de yapımı süren TOKİ’lerin imar plan değişikliği ve Kadın Demokrasi Derneği Samsun Şubesi’ne Kadıköy Mahallesi’nde bulunan Paşa Konağı’ndan bir bölüm ayrılması maddeleri oy birliği ile kabul edildi.
Komisyondan geçirilen 53 madde Cuma günü saat 14.00’te Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda görüşülerek karara bağlanacak.