Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasının kimliklerde yer almasıyla birlikte, seyyar kimlik kaplamacıların işlerinin bir hayli azaldığı bildirildi.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında yer almaya başladı. MERNİS projesinin sonucu olan kimlik numarası verilmesi sürecinde ülke nüfus kütüklerinde yer alan ölmüş olanlar da dahil olmak kaydıyla 1999 yılı sonu itibariyle 122 milyon 145 bin 860 kişinin kaydı, veri olarak sisteme girilmesi tamamlandı. 22 Ekim 2000 tarihinde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilerek uygulamaya alındı.
Uzun yıllardır kimlik kaplama işiyle uğraşan seyyar kaplamacı 60 yaşındaki Bayram Taşkın, bu numaraların olmadığı yıllarda kaplama işinin daha fazla olduğunu belirterek, artık vatandaşların numaraları belli olduğu için kaplama işine ilgi göstermediğini ifade etti.
Vatandaşların güvendikleri kişilere kimlik kaplattıklarını belirten Taşkın, “Uzun yıllardır seyyar el arabamla birlikte kimlik kaplama işi yapıyorum. Genellikle kimlik, ehliyet, ulaşım kartları, ruhsatlar ve askeri kimleri kaplıyorum. Önceki yıllarda işlerimiz daha fazlaydı. O zaman kimliklerde TC numarası yoktu. Şimdiki kimliklerde TC numarası olunca vatandaşlar kimliklerini kaplatmamaya başladı. İnsanlar üzerilerinde numara olduğu için kimliklerini bırakmaya çekiniyorlar. Numara olmadan önce kimliğini kaplatacak olan kişi kimliğini bırakıp gidiyordu. Şimdi ise sadece kaplamacıyı tanıyan ve bilen kişiler böyle yapıyor. Kimlikleri 2 liraya kaplıyorum. Günde ortalama 30 kimlik kaplıyorum. Askerlerin yemin ettiği günlerde ise günde 100 tane kimlik kaplıyabiliyorum. Bu da 3 ayda 1 sefer oluyor” dedi.
Bayram Taşkın, İlkadım ilçesinde yıllardır seyyar olarak kimlik kaplıyor.