Yunus Emre Enstitüsü tarafından başlatılan Türkçe Yaz Okulu kapsamında farklı ülkeden gelen öğrenciler Samsun’da buluştu.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan "Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü yakından tanımak için Türkiye’ye gelerek "Türkçe Yaz Okulu" programına katıldı. Türkçe Yaz Okulu programı, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Öğrenciler; iletişim dili olarak Türkçe’nin kullanıldığı organizasyonda hem Türkçe eğitimi alma hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin öne çıkan tarihi ve turistik yapılarını gezerek Türkiye’nin kültürünü tanıma imkanı buluyor. "Türkçe Yaz Okulu" Türkiye’nin 20 şehrinde geçekleştiriyor. Bu şehirlerden biri de Samsun. OMÜ’nün ev sahipliğinde öğrenciler kurs süresi boyunca çeşitli etkinliklere katılıyorlar. Etkinlikler kapsamında Omtel Otel’de Türkçe Yarışıyorum etkinliği düzenlendi. Eğlenerek yarışan öğrenciler keyifli zamanlar geçirdiler. Omtel Otel’de düzenlenen etkinliğe OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Sevilhan Mennan, OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Müdürü Kerim Sarıgül ve yurt dışından gelen yaklaşık 60 öğrenci katıldı.

Rektör Akan, “Başka ülkelerin insanlarını severiz ama Türkçe konuşanlarını daha çok severiz” dedi.

Programda bir konuşma yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Biz Türkler başka ülkelerin insanlarını severiz ama Türkçe konuşanlarını daha çok severiz. Misafir bizim için kutsaldır. Hiç tanımadıklarımız ise bizim için Tanrı misafiridir ve Türk insanı misafiri ile yemeğini paylaşmaktan mutluluk duyar. Biz de bu misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Burada hem bildikleri Türkçeyi daha iyi öğreniyorlar hem de kültürümüzü öğreniyorlar. Bu öğrenciler bizim fahri elçilerimizdir. Bu sayının daha da artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi
Sarıgül: “Biz Türkçeyi ezberletmiyoruz"
"Türkçe Yaz Okulu"nu her yıl geleneksel olarak düzenlediklerini söyleyen Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Müdürü Kerim Sarıgül, “Türkiye’nin uluslararası alanda, siyasi, ekonomik, iş dünyası alanında görünürlüğü arttıkça Türkiye’ye ve Türkçeye olan talep de artıyor. Bugün yaz okuluna 540 öğrenci katılıyor ama bizim 2023 yılında 2023 öğrenci hedefimiz var. Hem ülke sayısını hem de öğrenci sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Bizim burada asıl önceliğimiz nitelikle beraber sayıyı artırmak. Son zamanlarda yurt dışında Türkiye’ye yönelik olumsuz ve haksız ithamlar oluyor. Biz farklı ülkelerden farklı öğrencileri ülkemize davet ediyoruz. Bu anlamda ülkemizin nasıl bir yer olduğunu yerinde görmelerini sağlıyoruz. Biz milletimize ve kültürümüze güveniyoruz. Biz Türkçeyi burada öğretmiyoruz. Öğrencilerimiz ülkelerinde öğrenip geliyorlar. Biz Türkçeyi ezberletmiyoruz. Burada kültürümüzü öğreniyorlar ve Türkçeyi yerinde görüyorlar” diye konuştu.