Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yetkilileri, tarımsal sulamada kullanılan kayıt dışı elektriği kayıt altına alabilmek için başlatılan kampanya çerçevesinde çiftçileri ziyaret ederek, sayaç taktırmaları halinde hangi fırsatlardan yararlanacaklarını anlatmaya devam ediyorlar.
Bu çerçevede Şanlıurfa İl Müdürlüğü yetkilileri, Akçakale, Viranşehir ve Harran ilçelerini ziyaret ederek çiftçilerle görüşüyor. Yapılan görüşmelerin ardından çok sayıdaki çiftçi, kampanyadan yararlanmak için sayaç takmayı kabul ettiği öğrenildi.
DÖNÜM BAZLI SAYAÇLI ÖDEME
Tarımsal sulamada yüzde 92’yi bulan kayıt dışı kullanımın yanı sıra elektrik israfının önüne geçmek için sürekli kampanyalar düzenleyen DEDAŞ, bu yıl da tarımsal sulama yapan çiftçiler için ‘Dönüm Bazlı Sayaçlı’ adıyla bir kampanya başlattı. Elektrikle sulama yapan çiftçilerin bu yılki kampanyadan yararlanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları ve sayaç taktırmaları gerekiyor. Bu şartları 31 Mayıs tarihine kadar yerine getiren çiftçiler, dönüm bazlı ödemeden yararlanabilecekler. İsrafı önlemeyi de amaçlayan bu kampanyada, çifti taktırdığı sayaçtan geçen enerji bedeli daha çok olsa dahi ektiği ürüne göre, dönüm bazlı olarak elektrik bedeli ödeyecek. Şayet sayaçtan geçen enerji bedeli daha düşük olursa o zaman da sayaçta yazan daha düşük ücret üzerinden elektrik bedeli ödeyecek.
UYGULAMA ÇİFTÇİNİN LEHİNE OLACAK
Çiftçinin lehine olan bu durumu anlatmak için DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürlüğü yetkilileri, bu gün Akçakale ilçesine bağlı Bulutlu, Büyüktaş, Yukarı Tokaç, Damlasu, Kılıçlı, Pekmezli köyleriyle Viranşehir ilçesine bağlı Toklu, Tekneli, Sergen ve Yaban köylerinin yanı sıra Harran ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi. Yetkililer, sayaç takılmasının tarımsal sulamada israfı önleyeceğini, çiftçinin daha kaliteli elektrik kullanacağını ve dolayısıyla arıza yaşanmayacağından kesintilerin de azalacağını anlattı.
ESKİ SAYAÇLARA İŞLEM YAPILMAYACAK
Çiftçiler ve muhtarlarla görüşen DEDAŞ yetkilileri, daha önce çiftçilerin kullandığı sayaçların sökülerek, bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacağını ve bu konuda temiz bir sayfa açılacağını belirtirken, "Daha önce kaçak elektrik kullandığı için sayaç değiştirme konusunda tereddütlü olan çiftçilerimizin çekinmesine gerek yok. Sökülen sayaçlarla ilgili kesinlikle herhangi bir işlem yapılmayacak. Ayrıca yeni takılan sayaçlar için de çiftçimiz bir bedel ödemeyecek’’ şeklinde konuşarak çiftçilere kampanyada neler kazanabileceklerini anlatmaya çalıştı.
DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR
Uygulama hakkında enerji şirketi yetkililerinden bilgi alan çiftçiler ise, kampanya dahilindeki bu uygulamaya katılabileceklerini belirttiler. Çiftçiler, bu yıl sayaç takarak deneme şanslarının olacağını, kendilerinin lehine olan bu durumdan dolayı şirkete trafo üstü pano uygulaması için her türlü desteği vereceklerini kaydetti.