Şanlıurfa’nın Birecik ilçe Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, fındığa verilen değer ve desteğin, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayan Antep fıstığına da verilmesi gerektiğini söyledi.
Fıstık Hasat Şenliğinde konuşan Pınarbaşı, hasadın tüm Türkiye, Şanlıurfa ve Birecik için hayırlı olması temennisinde bulundu. Fıstığın Türkiye ekonomisi, bilhassa bölgesel olarak bakıldığında Şanlıurfa ekonomisi için büyük önem arz ettiğini belirten Pınarbaşı, “Bugün Şanlıurfa’da fıstık ağacı sayısı 17 milyon iken, bunun 8 milyon adedi sadece Birecik’te ve dolayısıyla Şanlıurfa’nın fıstıktan elde ettiği gelirin yüzde 45’ine tekabül eden bir rakam. Birecik için çok önemli bir ekonomik gelir” dedi. Birecik’te sanayi bulunmazken, yok ama fıstık ağaçları var” diyerek fıstığın ilçe ekonomisi için önemine dikkati çeken Pınarbaşı, “Bir aile, bahçesinden yılda 2 ton fıstık aldığı zaman bu 40 bin TL gelir demek. Hesapladığınız zaman aylık bazda 3 bin 500 TL gibi bir gelire tekabül ediyor ki bu rakam asgari ücretin üç katı. Dolayısıyla fıstık, bu bölgenin can damarı” şeklinde konuştu. Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, bölge ekonomisi için bu kadar önem arz eden fıstığa bugüne kadar yeterince değer verilmediğini dile getirerek, “Çok enteresan, bu kadar ekonomik geliri olan, bu kadar ülke ekonomisine katkıda bulunan fıstık, ne yazık ki desteklenen ürünler arasında değil. Bu Türkiye için, Şanlıurfa için büyük bir eksiklik. Devletin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz. Çünkü fıstık hakikaten önemli. Biz fıstıkla alakalı çok güzel bir katalog hazırlatıyoruz. Bu konuda bakanımızın, valimizin, ilgili kurumların görüşlerini de alacağız. O katalogu yaptırmamızın tek amacı fıstığı tanıtmak ve fındığa verilen değer kadar fıstığa da değer verilip, katkı sunulmasını sağlamak” ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna da, Şanlıurfa’nın fıstık üretiminde Türkiye’nin lideri olduğuna dikkati çekerek, “Potansiyeliyle gelecek vadeden Şanlıurfamız, bundan sonra fıstıkta olduğu gibi birçok alanda kendinden söz ettirecek” dedi. Hasat şenliğine katılan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Birecik Kaymakam Vekili Mutlu Köksal, Birecik Belediye Başkanı M. Faruk Pınarbaşı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Kemal Timuroğlu ve fıstık üreticileri, yapılan konuşmaların ardından birlikte fıstık topladı.