Şanlıurfa’da 2’nci İklim Değişikliği ve Tarım Etkileşimi Çalıştayı 8-9 Kasım tarihleri arasında GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner gerçekleştirdi. İklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörün tarım olduğunu belirten Çetiner, iklim değişikliğinin direkt olarak su kaynaklarını, sulama ihtiyacını, ürün yetiştirme şartlarını, ürün verim ve dağılımını tarım zararlı ve hastalıklarını ve hayvancılık yetiştirme şartlarını etkileyeceğini belirtti. Çalıştaya yurt dışından ve yurt içindeki farklı bölgelerinden katılan araştırmacılar, deneyimlerini burada paylaşma ortamı bulduğunu ifade eden Çetiner, çalıştayın ülkeye hayırlı olmasını diledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Danışmanı Dr. Müslüm Beyazgül yaptığı konuşmada, “GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü benim eski staj gördüğüm kurum. Bundan dolayı benim için farklı bir anlam teşkil etmekte. İklim Değişikliği ve Tarım Etkileşimi konusu başlı başına disiplin isteyen bir konudur. İklim değişikliğinin en büyük başlıca sebeplerinden biri insanoğludur. Bu söylemiş olduğum sebepte günümüzde halende devam etmekte ve giderek daha kötü durumlara gelmektedir. Bu tür çalıştaylar ve çalışmalar ile bu sorunun en asgariye gideceğini umut ettiriyor” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut ise, “ Doğa sürekli değişiklik içerisinde ve bu şekilde bize söyleyen ve bizleri korkutanlar çok. Ben önümüzdeki 200 yıl içerisinde, herhangi bir korku içerisinde değilim. Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen toplantılara baktığın zaman iki soru karşınıza çıkıyor, insan sağlığı ve gıda güvenliği. Dolaysıyla gıda güvenliği olmadan insan sağlığından söz etmek mümkün değil. Tarım, bunun için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya Üniversite temsilcileri, resmi kurum amirleri, STK ve çiftçilerin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Danışmanları Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut ve Dr. Müslüm Beyazgül, Prof. Dr. Rıza Kanber, CIMMYT Türkiye Temsilcisi Alexey Morgunov ve ICARDA Türkiye Temsilcisi Dr. Mesut Keser katıldı.
Çalıştay bugün yapılan değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.