Dicle Elektrik Perakende, yapılan tüm uyarılara rağmen elektrik borcunu ödemeyen Şanlıurfa’daki sulama birliklerine 20 Haziran tarihine kadar süre tanıdı. Bu tarihe kadar vadesi geçmiş olan borçlarını ödemeyen birliklerin hem elektriği kesileceği, hem de haklarında icra takibi başlatılacağı öğrenildi.
BORÇLU SULAMA BİRLİKLERİNE İHTARNAME GÖNDERİLDİ
Dicle Elektrik Perakende Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, sadece Şanlıurfa’da bulunan sulama birliklerinin elektrik borcu 90 milyon lirayı aşmış durumda. Dicle Elektrik Perakende, sürekli artan borçları tahsil edebilmek için, vadesi geçmiş ve güncel elektrik borcu bulunan birliklerin tümüne birer ihtarname gönderdi.
ŞİRKET, ELEKTRİĞİ PEŞİN ALIP KULLANIMINIZA SUNUYOR
Sulama birliklerinin adreslerine ulaşan ihtarnamelerde, borçların ödenmesinin şirket için hayati önem taşıdığına dikkat çekilerek, "Yürürlükteki mevzuat gereği elektrik enerjisi, şirketimiz tarafından peşin olarak satın alınıp kullanımınıza sunulmaktadır. Bu nedenle, vadesi geçmiş borçlarınızın derhal diğer borçlarınızın ise vadesinde ödenmesi şirketimiz açısından hayati önem arz etmektedir" denildi.
20 OCAK TARİHİNE KADAR BORCUNU ÖDEMEYENE ELEKTRİK YOK
Dicle Elektrik Perakende tarafından gönderilen ihtarnamelerde, birliklerin vadesi geçmiş elektrik borçlarını en geç 20 Haziran tarihinde yatırmaları da istendi ve "Elektriğinizin borç nedeni ile kesilmesinden doğabilecek hiçbir zarar ve ziyandan Şirketimiz sorumlu olmayacaktır. Ticari ve tarımsal kayıpların önlenmesi ve birlik üyelerinizin mağdur olmaması için azami hassasiyet göstermeniz sorumluluğunuz icabıdır. Vadesi geçmiş borçlarınızın 20.06.2016 tarihine kadar ödenmemesi halinde elektrikleriniz kesilerek icra takibi başlatılacaktır" ifadelerine yer verildi.
BAZI SULAMA BİRLİKLERİ 2013’TEN BERİ BORÇ ÖDEMİYOR
Dicle Elektrik Perakende Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ’’Üyelerden elektrik borçlarının ödenmesi için düzenli olarak para toplayan bazı sulama birlikleri, 2013’ten bu yana Dicle Elektrik Dağıtım’a elektrik borcunu ödemiyor. Bu nedenle de sadece Şanlıurfa’daki birliklerin, enerji şirketine olan borcu 90 milyon liranın üzerine çıktı. 90 milyonluk borcun büyük bir bölümünü de vadesi geçmiş eski borçların oluşturduğu belirlendi.Özellikle Şanlıurfa’da sulama birlikleri tarafından sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen sistem nedeniyle, birlik üyesi olan çok sayıda çiftçi mağdur duruma düşüyor. Bu nedenle de bu durumdaki sulama birlikleri, sık sık sistemi sağlıklı biçimde yürütememek ile suçlanıyorlar’’ denildi.
ÖNCEKİ YIL DA BORÇ YÜZÜNDEN ELEKTRİKLER KESİLMİŞTİ
Şanlıurfa’da 2014 yazında da borcunu ödemedikleri içi bazı sulama birliklerinin elektrikleri kesilmiş ve birlik üyesi çiftçilerin ürünleri sulanamadığı için yanmış, rekoltede de ciddi düşüşler yaşanmıştı.
Bu yıl yine ödenmeyen elektrik borcu yüzünden böyle bir durum yaşanmaması için, sulama birliklerinin, enerji şirketine elektrik borçlarını zamanında ödemeleri istendi. Birlik yöneticilerinin üyelerinden elektrik parasını topladığını savunan Şanlıurfalılar, herhangi bir sorun yaşanması halinde bunun sorumluluğunun bu yöneticiler olacağını bildirdiler.