Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir yıl içerisinde yaşanan terör olayları turizm sektörünü zora soktu. Turizmciler, belediye başkanlarından sektör için destek istedi
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yıl içerisinde yaşanan terör olayları GAP Turu düzenleyen şirketleri zora soktu. Turizm sektörü terör olaylarından etkilenen iller arasındaki Şanlıurfa’ya gelen turist sayısı ise dibe vurdu. Sektördeki daralma nedeniyle dertli olan Konukevleri Dayanışma Derneği Başkanı Osman Karakaş, belediyelerin ise turizme destek vermesi istedi. Turizmi canlandırma adına destek verilmesi gerektiğini belirten Karakaş, “Havaalanından, otogardan başlayan işsizlik Balıklıgöl’e kadar uzanmakta yerli ve yabancı turist sayısının azalması hemen hemen bütün sektörleri etkilemektedir. Taksici esnafından başlayarak isot ve hediyelik eşya satan esnafa, Balıklıgöl’de yem satan insanlara kadar uzanmaktadır. Bölge turizminin hareketlenmesi için yerel yöneticilere büyük iş düşüyor. Hatta Belediye başkanlarının bu sektör için etkin rol alması gerekir. En başta ekonomik sıkıntılara rağmen ayakta kalarak Şanlıurfa kültürünü tanıtmaya çalışan Konukevleri işletmecilerinin desteklenmesini bekliyoruz. Ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığının komşu illerdeki belediye başkanları ile temasa geçerek en azından yerli turist sayısının arttırılmasına katkı sağlamalıdır” dedi.
Turist sayısı ile konukevleri sayısının da bir bir kapanmaya başladığını anlatan Karakaş, “Yüksek kira, personel ücretleri, sigorta primleri konukevlerini zora sokmaktadır. Daha önceki yıllarda astronomik rakamlarla kiralanan konukevleri şimdilerde ise tek tek kapanmaktadır. Kapanan işyerlerinde bulunan personelde işizlik kervanına katılmaktadır. Her konukevinde işletmecisiyle birlikte ortalama yirmi personel çalışmakta bu personelin ailelerini de kattığımızda yüzlerce kişinin geçim kaynağının dolaylı olarak turizm sektöründen geldiğini biliyoruz. Turizm sektöründeki bu sıkıntı kasap, manav, fırıncı, taksici ve diğer esnafı da zora sokmaktadır" diye konuştu.