RTÜK, TRT'nin yayın ilkelerin ihlal ettiğine karar vererek raporun, “Gereğini yapmak üzere” Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderilmesine karar verdi. 

RTÜK'ün İzleme ve Değerlendirme Raporu'na göre TRT, 22 Şubat- 2 Mart arasında toplam yayın süresinin 13 saat 32 dakikasını Ak Parti'ye ayırırken, muhalefete 2-48 dakika verildi. TRT Haber mitinglerden kesitler yayınladığı seçim yayınlarının toplam yayın süresinin yüzde 89.52'sini (13 saat 32 dakika) AK Parti'ye, yüzde 5.29'u (48 dakika) MHP'ye, yüzde  4.96'sı (45 dakika) CHP'ye, yüzde 0,22'si (2 dakika) BDP'ye ayrıldı. 

UZMAN RAPORU: İHLAL VAR

TRT Haber'in liderlerin seçim mitinglerine ilişkin gün ve dakika listesini yapan RTÜK uzmanları “ihlal” tespiti yaptılar. 7 Mart tarihli uzman raporunda, “Bu sürelerin seçime katılan siyasi partiler açısından kamunun siyasal beklentilerine cevap verecek şekilde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamadığı görülmektedir” denildi. Raporda, YSK'nın seçim yayınlarında “siyasi partiler arasında fırsat eşitliğinin sağlanması zorunlu olduğu” kararına ve RTÜK Yasası'nın  “Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü ve taraf tutar nitelikte seçim yayını olamaz” hükmünü ihlal ettiği belirtildi. Ancak, 10 Mart tarihli daire başkanının imzasını taşıyan raporun sonuç bölümünde TRT Haber'in seçim yayınlarında, “birden fazla siyasi partiye yer verildiği için”, “fırsat eşitliğine aykırı” olmadığı, “tek yönlü ve taraf tutar nitelikte seçim yayını olamaz” hükmü kapsamında değerlendirilemeyeceği kanaatine varıldığı bildirildi.

İHLAL RAPORU YSK'YA GÖNDERİLİYOR

RTÜK TRT raporunu dün görüştü. Seçim dönemi yayınlarını anayasa ve yasal mevzuat gereği RTÜK'ün raporu üzerine YSK değerlendiriyor. Önce uyarı sonra yayın durdurma cezası yoluna gidilebiliyor. RTÜK, yayınlarda ihlal olduğuna ilişkin raporu, bire karşı 8 oyla kabul etti. RTÜK, ihlal raporunun, “Gereğini yapmak üzere” YSK'ya gönderilmesine karar verdi. 

TRT TÜRK VE TRT HABER BİRLİKTE YAYINLIYOR

RTÜK üyesi Süleyman Demirkan Hürriyet'e, RTÜK üyesi arkadaşı Ali Öztunç'la birlikte önce TRT Genel Müdürü'ne gittiklerini, kendisinin ise önceki gün YSK Başkanı'na giderek, seçim dönemi yayınlarının tarafsızlığına ilişkin görüştüğünü söyledi. Demirkan, TRT Genel Müdürü'nün daha duyarlı olacağını ilettiğini, ama yanlı yayıncılığın ortada olduğunu belirterek, Hürriyet'e şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu sadece TRT Haber'in yayınlarını yansıtıyor. Oysa biliyor ve izliyoruz ki, TRT Türk'te TRT Haber'le birlikte eş zamanlı aynı yayınları yaptı ve halen de sürdürüyor. Dolasıyla bu yayın sürelerini ikiyle çarpmamız gerekiyor. Bu aradaki uçurum daha da açılıyor ve keskinleşiyor. Eğer bu yayınlarla ilgili RTÜK bu raporları seçim süreci boyunca göndermiş olsaydı, bu ihlaller belki YSK kararlarıyla engellenebilirdi. Fakat ne yazık ki, RTÜK bu görevini yansız, bir biçimde yapmadı. YSK'na çok sınırlı yayını seçerek iletiyor. Bu durumda  tek yanlı çok sayıda ihlal ögesi taşıyan yine çok sayıda televizyon yayını hakkında RTÜK iletmediği için YSK hiçbir işlem yapamamış oluyor.  İhlaller devam ediyor. Bu da yayın kuruluşları arasında hem haksız rekabete yol açıyor hem de anayasa yasalar ve YSK'nın belirlediği çerçevede yayınların serbestçe kanaat oluşumuna olanak verecek şekilde yapılması sağlanamamış oluyor. Bu açıdan seçimlere ne yazık ki, gölge düştü. Gelirini vatandaşlardan sağlayan kamu yayıncısı sıfatını taşıyan TRT'nin böylesine tek yanlı yayın yapmaya hakkı yoktur. TRT anayasa, yasalar ve YSK kararlarına aykırı davranıyor ve suç işliyor. Ama bu suça benim üst kurul üyesi olduğum RTÜK'te ortak oluyor.”

CHP grup toplantısını yayınlayan kanallara ceza

RTÜK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında olduğu iddia edilen tapeleri grup toplantısında dinletmesinin ardından bu tapeleri yayınlayan STV Haber ve EMTV'ye ceza verdi.

RTÜK, CHP grup toplantısında dinletilen tapeleri yayınlayan kanalların bir kısmını dün görüştü. Samanyolu Haber ve EMTV kanalına bu çerçevede, ”˜yayınlar hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz' ve ”˜yayınlar insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' yayın ilkelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle yine AK Partili üyelerin oyları ile müeyyide uygulanmasına karar verildi. Aynı gerekçelerle haklarında rapor hazırlanan CNN Türk, Bengü Türk, Bugün TV kanallarının raporlarının ise bir sonraki kurul toplantısında değerlendirilmesine karar verildi.

ŞEFKAT TEPE'YE DE CEZA

RTÜK, bir askerin rüyasında Hz. Peygamberi görme sahnesini işleyen Şefkat Tepe dizisi nedeniyle STV kanalına ceza verdi. Dün yapılan toplantıda, Üst Kurul üyeleri, kanala oy çokluğu ile, ”˜yayınlar, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz' ilkesini gerekçe göstererek ceza verilmesini kararlaştırdı. Kanalların uyarı cezası mı idari ceza mı alacağı üst kurul uzmanlarının görüşmesinin ardından belli olacak.