Tekin, Kahramanmaraş'ta bir pastanede düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Suriye ile savaşa girmesi için savaşı gerektirecek herhangi bir unsurun olmadığını belirtti.

Savaşın bir cinayet olduğunu kaydeden Tekin, şunları söyledi:

"Savaşı savunmak mümkün değildir. Hele böylesine kirli bir savaş. Ortada hiçbir sorun yokken, sorun varmış gibi bir olay yaratmak Türkiye dış politikasına yakışabilecek ve kabul edebilecek bir anlayış değildir. Ama bütün bunların denendiği çok açık ve net. Daha uçak düşürülmeden 48 saat önce sayın genel başkanımız kamuoyuyla paylaştı. Böyle bir olayın olabileceği ihtimalini ilk kamuoyuyla genel başkanımız paylaştı. Keşke sayın genel başkanımız yanılmış olsaydı. Ne yazık ki yanılmadı. Yaşanan bu sorunun daha fazla büyümemesi için Cumhurbaşkanını göreve davet ediyorum. Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak bütün bu olup bitenlerin önüne geçmesini talep ediyoruz."

Bir gazetecinin "CHP Doğu'da neden yok?" sorusu üzerine Tekin, "90'lı yıllarda maalesef çok ciddi bir sorun ve bir ayrışma yaşandı. Bugün BDP milletvekillerinin veya BDP'de siyaset yapan arkadaşlarımız yüzde 90'ı bizim eski milletvekillerimiz. Eski parti yöneticilerimiz. Böyle talihsiz bir ayrışma oldu. Bu ayrışmadan dolayı doğal olarak o bölgedeki taban oraya kaydı. Ama şu an ilk kez Ardahan, Kars, Erzincan ve bir çok yerlerde belediye alacağız" diye konuştu.

 

-Yerel seçimler

Tekin, "CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ile herhangi bir fotoğrafı bulunmadığının" belirtilmesi üzerine birlikte çok fotoğrafları olduğunu kaydetti.

Yarın İstanbul'da Sarıgül ile 3 ilçeyi gezeceklerini ifade eden Tekin, şunları söyledi:

"Hiç bir sorunumuz yok. Bizim geleneklerimiz zaman zaman babamıza bile baş kaldırmışız. Babalarımıza da itiraz etmişiz. Ama babalarımıza itirazımız, babalarımıza saygısızlık anlamı taşımamıştır. Sosyal demokrat partilerin temel kuralı budur. Önemli olan insanların bu farklılıkları ifade edebilmesidir. Aday adayı talebi aşmak, o partiyi bölmek, o partiyi ayrıştırmak anlamı taşımaz. Tam tersine biz İstanbul'da da Ankara'da da çok iddialıyız. Ortalama 30 büyükşehir belediyeden en az 12-13 belediye ekleyeceğiz." 

 

-Seçim uyarısı 

Tekin, İstanbul merkezli operasyonların ardından hükümetin, insanların hayatının önemli kısımlarına yasaklar getirdiğini, suçluluk psikolojisiyle bütün özgürlükleri aşama aşama ortadan kaldırmak istediğini savundu.

Sosyal medya yasaklarının yanı sıra fişlemelerle ilgili duyumlarının doğru olmadığını umduğunu ifade eden Tekin, şunları söyledi:

"İktidar bakanının belli isimlerin dinlenmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına talimatların verildiği duyumları var. Geçmiş dönemlerde faili meçhul cinayetlerde, kirli işlerde bulunmuş insanların bu seçim arefesinde kullanılabileceği duyumlarının ortada dolandığını görüyoruz. Bunlar inşallah hepsi yalandır. Yanlıştır, doğru duyumlar değildir diye umut ediyoruz.

İçeride bu meseleler olurken uzun süredir yanı başımızdaki Suriye ile ilgili çok ciddi sorunların yaşadığını hepimiz biliyoruz. Bugün dışişleri bakanı, sayın genel başkanımızı eleştirmiş. Sayın bakanın bilmesi gereken CHP'nin 90 yıllık tarihi sürecinde yurtta barışı ve cihanda barışı kendisine ilke edinmiştir. Kirli emellerinize sadece bütün bu olup bitenleri kamufle etmek için Türkiye'nin başını belaya sokmayın, sakın ha... Seçimlerin ötelenmesi için, seçimlerin tehlikeye girebilmesi için, hatta seçim günü, seçim öncesi olağanüstü hal ilan edilmesi için her türlü koşulu denemeye başladılar. Bunun çok ciddi bir tehlike olduğunu bu tehlikenin bu iktidarı başka noktaya götüreceği gibi Türkiye'yi de başka noktaya götürür."