AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, başkentte milletvekili adaylığı için çok ünlü ve güçlü adayların yarışacağını belirterek, "Birinci bölgede Sayın Hakan Fidan, Osman Gökçek, Mücahit Arslan, Prof. Dr. Erol Göka, THK Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban aday adaylığı talebiyle müracaat etti" dedi.
Yamalı, eski DSP milletvekili, merhum Başbakan Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün'ün de birinci tercihini İstanbul 3. bölge, ikinci tercihini Ankara 2. bölge yönünde kullandığını aday adaylığı müracaatını Ankara İl Başkanlığına yaptığını bildirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ala Tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Yamalı, milletvekili genel seçimleri için dün sona eren aday adaylığı başvurularıyla ilgili değerledirmelerde bulundu.
Geç saatlere kadar başvuru aldıklarını, bunun milletin AK Parti'ye ilgisinin devam ettiğini gösterdiğini belirten Yamalı, bundan sonraki 10 günlük süreçte aday adaylarıyla teşkilatların tanışmasının planlandığını, 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında teşkilat temayül yoklaması yapılacağını anımsattı.
1 Mart'ta ANFA tesislerinde başkent aday adayları için oylama yapılacağını, genel merkez mülakatlarının da aynı tarihte başlayacağını bildiren Yamalı, listelerin hemen hemen nisan başında kesinleşmesinin beklendiğini, 7 Nisan'da da YSK'ya teslim edileceğini söyledi.
İl başkanı Yamalı, şunları kaydetti:
"Çok ünlü, güçlü adaylarımız var. Teşkilatımız için oldukça çok zor bir süreç olacağını düşünüyorum. Birinci bölgede Sayın Hakan Fidan, Osman Gökçek, Mücahit Arslan, Prof. Dr. Erol Göka, THK Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban aday adaylığı talebiyle müracaat etti. Eski DSP milletvekili, merhum Başbakanımız Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün de birinci tercihini İstanbul 3. bölge, ikinci tercihini ise Ankara 2. bölge yönünde kullanarak aday adaylığı müracaatını Ankara İl Başkanlığımıza yaptı."
-722 aday adayı yarışacak
Ankara'da aday olmak için 158'i kadın, 78'i engelli olmak üzere 722 kişinin yarışacağını, bu sayının geçen genel seçimde 430 olduğunu bildiren Yamalı, "Aday adaylarımızın yüzde 10'u engelli. Bundan çok memnun olduk. Bu hem engellilerin AK Parti'ye ilgisini hem de milletvekili seçilebileceklerine dair güveni yansıtıyor. İnşallah bunun Meclis'e yansıması konusunda genel merkeze ısrarcı olacağız" diye konuştu.
Yamalı, bir soru üzerine aday adayı sayısındaki artışın, yoğun teşkilat çalışmalarından kaynaklanmış olabileceğini, çok kişiye ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek, ikinci bir nedenin de siyasete ve AK Parti'ye ilginin artması olduğunu dile getirdi.
Partide üçüncü dönemi biten 70 kadar milletvekili bulunduğunu, bunun da bir heyecan ve beklenti yaratmış olabileceğini kaydeden Yamalı, "Kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacak mı" sorusu üzerine, "Başbakanımızla görüştüğümüzde Meclis'in en az yüzde 25'inin kadınlardan oluşmasını istediğini bize söyledi. Şu anda Ankara'da 3 hanım milletvekilimiz var. Bunun muhtemelen 5 ve üstüne çıkabileceğini tasarlıyoruz. Seçimlerden sonra 70-80 arası bayan milletvekilimiz olsun istiyoruz" ifadesini kullandı.
-"400 milletvekili için elimizden geleni yapacağız"
Bir başka soruya karşılık, milletvekili sayılarının 400'e ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Yamalı, "Tabii HDP'nin barajı aşıp aşamaması belirleyici olacak. Eğer HDP barajın altında kalırsa yüksek bir miletvekili oranı yakalayabileceğimizi düşünüyorum açıkçası" şeklinde konuştu.
Yamalı, yeni Meclis'in yeni anayasa için çalışması gerektiğini dile getirerek, İç Güvenlik Paketi tartışmalarını da değerlendirdi. Bu tasarının iyi analiz edilmediğini dile getiren Yamalı, siyasi yaklaşımlarda bulunulduğunu, halkı korumaya yönelik bir paket olduğunu söyledi.
AK Parti Ankara İl Teşkilatındaki seçim hazırlıklarıyla ilgili de bilgi veren Yamalı, yeni bir seçim koordinasyon merkezi açıldığını, sandık çalışmaları yaptıklarını, birkaç hafta içinde farklı yenilikleri hayata geçireceklerini bildirdi.