AKAM’ın 1-5 Mayıs tarihlerinde 2 bin 262 kişi ile yaptığı araştırma da katılımcıların yüzde 50.1’i başkanlık sistemine karşı olduğunu belirtirken katılımcıların yüzde 54.2’i “olacaksa ABDtipi başkanlık olsun” cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 65.1’i çözüm sürecine destek verirken, yüzde 57,8’i yerel yönetimlerin yetkisinin artırılmasını istedi.

ETKİLER ARTIRILSIN AMA ÖZERKLİK İSTEMEYİZ
Ankete katılanların yüzde 57.8’i, “Yerel yönetimlere daha fazla yetki vermesini destekliyor musunuz” sorusuna evet cevabını verirken, yüzde 35.1 buna karşı çıktı. “Özerk bölgeler oluşturulmasını ister misiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 75.2 hayır, yüzde 15.1 evet, yüzde 9.7 ise fark şeklinde cevap verdi. Ankete katılanların yüzde 65.1’i “çözüm sürecini” destekliyorum” derken, yüzde 15’i sürece karşı olduğunu, yüzde 19.9’u ise fark olmadığını dile getirdi.

AKP’LİLERİN YÜZDE 93’Ü HDP’NİN BARAJI AŞMASINI İSTEMİYOR
Ayrıca parti tabanlarına HDP’nin barajı aşmasını isteyip istemedikleri sorusu yöneltildi. Buna göre AKP seçmeninin yüzde 92.9’u HDP’nin barajı aşmasını istemediğini kesin bir dil ile belirtirken, CHP’lilerin yüzde 85,4’ü HDP’nin barajı aşmasını istediğini belirtti. Ayrıca MHP seçmeninin yüzde 82,8’i HDP’nin barajı aşmasını istemediğini belirtirken, AKP seçmeninin MHP seçmeninden daha fazla HDP karşıtlığı dikkat çekti. Yine SP’lilerin yüzde 42.1’i HDP’nin barajı aşması gerektiğini söyledi.

AKP’LİLERİN GÖNLÜNDE MHP İLE İTTİFAK VAR
Katılımcıların yüzde 26.5’i seçimlerden tek başına AKP iktidarı çıkacağını söylerken, koalisyon oluşacağını söyleyenlerin oranı yüzde 47.2 olarak hesaplandı. Ayrıca olası bir koalisyon halinde AKP seçmenin yüzde 54,2’i MHP ile ittifak kurulmasını isterken, yüzde 8,9’u CHP ile, yüzde 5.2’si HDP ile koalisyon kurulmasını istediklerini belirtti.

Buna karşılık CHP seçmeninin yüzde 55,4’ü HDP ile koalisyon kurulmasını isterken, HDP seçmenini de yüzde 25 oranında CHP ile koalisyon kurulmasını istedi. HDP seçmenin yüzde 41.5’i de “AKP hariç fark etmez” cevabını verdi
...