ADANA (AA) - Altı Nokta Körler Derneği Adana Şube Başkanı Osman Alıcı, görme engellilerin yakınları dışındakilerin yardımıyla oy kullanmalarının suistimale açık olduğunu öne sürdü.

Alıcı, eşi Gülay ve 1,5 yaşındaki oğlu Mert Alıcı ile oyunu kullanacağı Şükran Çobanoğlu Ortaokuluna geldi. İkinci kattaki sınıfa çıkan Alıcı, eşiyle girdiği kabinde oyunu kullanıp, pusulayı koyduğu zarfı sandığa attı.

Alıcı, okul bahçesinde AA muhabirine, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 74. maddesinde, "Engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli tedbirler alınır" hükmü bulunduğunu belirtti.

Görme engelliler için Braille alfabeli oy pusulası hazırlanması veya elektronik ortamda sesli yönlendirme sistemi kurulması gerektiğini ifade eden Alıcı, şunları söyledi:

"Ben, oy kullanmaya eşimle geldim. Yakınından destek alamayan görme engelliler de var. Görme engelliler, yakını dışında başka biriyle oy kullandığı zaman suistimale çok açık. Tamamen vicdani bir mesele. Bu ortamda insan kendi iradesini ortaya koyamıyor. Seçim ortamları engellilere göre hazırlanmıyor. Eşimle ikinci kata çıktım ama bir ortopedik engelli olsaydı o da oyunu kullanmak için oraya çıkmak zorunda kalacaktı. Aynı kanunun ilgili maddeleri, görme engellilere öncelik sırası ve refakatçi ile oyunu kullanma hakkı veriyor. Bunda sorun yok ama seçim şartlarının engellilere göre olmadığı çok açık. Onun için dilerim ki bir sonraki seçimde her engelli grubu için seçim ortamları oluşturulsun. En uygunu elektronik ortam. Umarım ki ülkemin tamamında elektronik ortamda oy kullanımına geçilir. Engellilerin rahat etmesi için teknolojiye en uygun sistemlere geçmemiz lazım."