Balıkesir merkez Karesi Belediyesi'nin mart ayı meclis toplantısında, CHP'li üyelerin cemevlerinin bakım ve onarımlarıyla ilgili verdiği önerge, AK Parti'li üyelerin oylarıyla reddedildi. MHP'li üyeler ise çekimser oy kullandı.

CHP'li meclis üyeleri Çiğdem Dönmez, Serkan Sarı, Murat Gökdemir, Volkan Altınöz ve Hüseyin Dönderdi, Belediye Kanunu'nun 15/a maddesi gereğince, mahalli ve müşterek ihtiyaçların karşılanması amacı kapsamında ilçe genelinde bulunan cemevlerinin ibadethane olarak bakım, gider ve masraflarının karşılanması için ilgili komisyonlarda görüşülerek karar alınması için önerge verdi. Toplantıda konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Hocaoğlu, söz konusu önergenin belediye meclisinin yetkisinde bulunmadığını belirterek, grup olarak ret oyu vereceklerini söyledi. MHP grubu adına konuşan Yusuf Özenç ise parti olarak hiç kimseyi ayırmadan siyaset yaptıklarını, kendi dönemlerinde de cemevlerinin bakımını üstlendiklerini dile getirdi. CHP adına konuşan Çiğdem Dönmez, önerge konusunun mahalli ve müşterek ihtiyaçlara ilişkin olup belediyenin bu konuda görevli ve yetkili olduğunu, önergeye karşı tutumun aynı zamanda belediyenin hoşgörüsünü ortaya koyacağını, gündeme alınmaması halinde belediyenin görevi kapsamındaki bir hususu görüşmekten dahi kaçınmış olacağını vurguladı. Belediyelerin, talep halinde cemevlerine yardım yaptığının söylenmesi üzerine Çiğdem Dönmez, talep üzerine ve arızi olarak yapılan yardımların adeta bir lütuf niteliğinde olduğunu, karar alınarak rutin bir hizmete dönüştürülmedikçe belediyenin mahalli ve müşterek ihtiyaçların karşılanması görevinin yerine getirilmemiş olacağı cevabını verdi. Önergelerinin gündeme alınıp Temel Haklar Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini bildirdi.

Önergelerin görüşülmesiyle başlayan toplantıda, daha sonra meclis üyeliğinden istifa edenlerin yerine komisyon ve görevlerle ilgili seçim yapıldı. Milletvekili aday adayı olan Mesut Akbıyık'ın yerine Meclis 1. Başkan Vekilliği'ne gizli oylamayla Cemal Kocataş, encümen üyeliğine ise Ömer Marmaralı oy çokluğuyla seçildi. İstifa eden üyelerin çalıştığı komisyonlara ise yeni gelen üyeler seçildi.