Geçtiğimiz yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi öncesi seçimlerin güvenilir ve şeffaf olması için kurulan 'Gurbetin Oyları' (GO) yurtdışında 7-31 Mayıs arasında yapılacak olan 2015 Milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Pasif yurttaştan aktif ve katılan yurttaşa geçmenin vakti geldiğini belirten GO Genel Koordinatörü Arzu Arda Koşar, gönüllüleri kurulacak sandık başında müşahit (sandık gözetmeni) olmaya, görev almaya davet ediyor.

İlk kez geçtiğimiz yıl 2014 Cumhurbaşkanı Seçimi öncesi seçimlerin güvenilir ve şeffaf olması için kurulan ‘Gurbetin Oyları-GO’ yurtdışında 7-31 Mayıs arasında yapılacak 2015 milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Yurtdışında yaşayan gönüllülerden partiler üstü sivil bir girişim olarak kurulan GO yurtdışındaki seçimlerin güvenilir ve şeffaf şekilde yapılmasına katkıda bulunmak, eşitlikçi, önkoşulsuz demokratik katılımın önündeki engelleri aşmak ve oylarımıza sahip çıkmayı ve yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

BERABER ÇALIŞMAK İSTEYENLERİ BEKLİYOR

Bu yıl ABD, Almanya, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Kanada ve Norveç gibi sekiz farklı ülkede organize olan GO kendilerine destek olmak, sandıkta müşahit/ gözetmen olmak isteyen gönüllüleri bekliyor. GO, “Bu sene de, geçen sene edindiğimiz tecrübe doğrultusunda yine şeffaflık, tarafsızlık, yerellik ve işbirliği ilkeleriyle seçim güvenliği için bir araya geldik. Yurtdışında 7-31 Mayıs arasında yapılacak olan 2015 Milletvekili Seçimi için de yurt dışında yaşayan ve sorumluluk duygusu taşıyan gönüllülere sesleniyoruz.” açıklamasında bulundu.

GO Genel Koordinatörü Arzu Arda Koşar, kendileri için önemli olanın katılımcı demokrasi anlayışı olduğunu, artık pasif yurttaştan aktif ve katılan yurttaşa geçmenin vakti geldiğini belirtiyor. Kendilerinin genel seçimde sekiz ülkede bulunan gönüllülerle sandık başında bulunacaklarını ve aralarına sandıkta güvenliği önemseyen tüm gönüllüleri görmekten mutluluk duyacaklarını da ekliyor. Sandık müşahidi eğitimlerine yerelde seminerlerle ve internette de online olarak devam ettiklerini, yurt dışında seçimlerin Türkiye’den daha erken olarak Mayıs ayında başlayacağı için gönüllülerin bir an evvel kendilerine ulaşmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

İLK DENEYİMİ GEÇTİĞİMİZ YIL EDİNDİ

Yurtdışında faaliyet gösteren tek partiler üstü sandık müşahitliği organizasyonu olan Gurbetin Oyları, geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi’nde yurt dışı seçmenin yüzde 70’e yakınının kayıtlı olduğu 10 farklı ülkede sandık (zarf) sayım tutanaklarının büyük bir çoğunluğuna ulaşmayı başardı. ‘Şeffaf ve güvenilir seçim’ ilkesinin savunucusu olarak Gurbetin Oyları, bir başka örnekte ABD’deki oyların Türkiye’ye güvenle taşınması için bir kampanya vasıtasıyla fon toplayıp, oylara Ankara’ya kadar refakat etti.