Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Mutlu Kaya, “Ülkemiz, çözüm sürecinde önemli bir noktaya gelmiştir. Silahların susması ve terör örgütünün silahla mücadele yönteminden vazgeçerek siyaset yolunu tercih etmesi, ülkemiz adına, çözüm süreci adına önemli bir adımdır.” dedi. Kaya ayrıca, sorunların çözümünde siyaset kurumunun adres olarak gösterilmesinin, sürecin başarıya ulaşmasına yönelik beklentilere de pozitif bir katkı yapacağını kaydetti.
Silahların susması, anaların ağlamaması temelinde, kırmızı çizgileri korunarak yürütülen çözüm sürecine baştan beri destek vermiş bir sivil toplum örgütü olarak, silah bırakma çağrısını önemsediklerini belirten Kaya, bu çağrının bir kazaya kurban gitmeden hayata geçmesini beklediklerini ifade etti. Silahların bırakılmasına yönelik mesajın, bir niyet beyanı olarak kalmayıp, hayata geçmesi gerektiğini ifade eden Mutlu Kaya, çağrıda bulunanların da bu sözlerinin arkasında durması gerektiğini kaydetti.

Çözüm sürecine yönelik provokatif eylem ve söylemler konusunda uyanık olunması çağrısında da bulunan Kaya, “Sürecin sekteye uğratılması için çalışanlara fırsat vermemeliyiz. Biz millet olarak olarak, bin yıllık desende bir ve beraber yaşamış milletimizin kardeşliğinin, Çanakkale Ruhu içeriğinde yeniden tesis edilmesi uğruna büyük sorumluluk aldık, riskleri göğüsledik. Çözümün başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeliyiz. Demokrasimiz ile temel insan hak ve özgürlüklerinin uygulanmasında yaşanan sorunların teröre zemin hazırladığına dikkat çekerek, toplumsal mutabakatın vatandaşlarını tanımlayan değil, tanıyan bir anayasayla aşılacağını ifade ettik.” şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinde beklentilerin boşa çıkmaması için, sorumluluk sahibi kişilerin, toplumsal hassasiyetleri gözeterek hareket etmesi gerektiğini de dile getiren Mutlu Kaya, “Milletimizin herhangi bir mensubunu incitecek, hassasiyetlerini görmezden gelecek her türlü söz ve eylemler, felaket ve kaos severlerin ekmeğine yağ sürecektir. Bu sebeple toplumsal hassasiyetler doğrultusunda yürütülen çözüm sürecine yönelik desteğimizi bir kez daha ifade ediyor, gelinen süreci olumlu bulduğumuzu açıklıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.