7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışındaki 112 temsilcilikte kullanılan oylar Türkiye’ye nakledildi. 54 ülkedeki Türkiye’nin dış temsilciliklerinde kullanılan 1 milyon civarında oy, siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı sandık saklama kurulları tarafından, yine parti temsilcilerinin de bulunduğu ulaştırma komisyonlarına teslim edildi. Ulaştırma komisyonları ise söz konusu mühürlü oy çuvallarını Yüksek Seçim Kurulu’nun kiraladığı THY uçaklarıyla Türkiye’ye gönderdi.

Oyların Ankara’ya intikali çerçevesinde Avrupa’daki 32 temsilcilikte bulunan oy çuvalları Salı gününden itibaren uçaklara yüklenerek Türkiye’ye gönderilmeye başlandı. Öte yandan Avrupa dışındaki 80 dış temsilcilikteki oyların da 184 diplomatik kurye ile Türkiye’ye gönderileceği bildirildi.

PARTİ TEMSİLCİLERİ, OYLARIN TAŞINMASINDAKİ HER AŞAMA YER ALIYOR

Diğer yandan siyasi parti temsilcileri, seçim sahtekârlıklarına karşı işi sıkı tutuyor. Parti temsilcileri, oyların Türkiye’ye taşınmasındaki her aşamada yer alıyor, sürece eşlik ediyor. Türkiye’ye gidecek olan oyların ise, yine parti temsilcilerinin de yer aldığı Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu (YİSK) tarafından saklanacak ve 7 Haziran akşamı tüm sandıklarla birlikte açılıp sayılarak Türkiye’deki genel oylara eklenecek.

ALTI MERKEZDE KULLANILAN OYLAR KÖLN’DEN TÜRKİYE’YE GÖNDERİLDİ

Avrupa’daki 32 temsilcilikten en kalabalık seçmen kitlesini barındıran Almanya, Belçika ve Hollanda’daki altı dış temsilcilikte kullanılan oylar Köln/Bonn Havaalanı’nda basın mensuplarının da katıldığı işlemlerle THY uçaklarıyla Türkiye’ye gönderildi. Alanda basın mensuplarına bilgi veren Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, “Bugün Almanya, Belçika ve Hollanda’dan altı başkonsolosluğumuz oy torbalarını havaalanına getirdiler. Bu oy torbaları THY aracıyla Türkiye’ye nakil işlemlerini gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Her aşamada siyasi parti temsilcileri vardı.” diyen Başkonsolos, “Tüm işlemler parti temsilcilerinin gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir sorun yaşanmadı. Burada oy torbaları sayılarak konteynerlere konuluyor. Zaten daha önce misyonlardan çıkarken de sayılmıştı. Oy torbaları Türkiye’den gelecek olan ve içinde hem YSK hem de siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu uçakla gönderilecek.” ifadelerini kullandı.